We worden bedolven met berichten over hoe slecht het gaat met de insecten in ons land. Iedereen wil daarom wel wat doen voor de bijen. Helaas zijn wij de afgelopen tijd op Amerikaanse websites adviezen tegengekomen voor het maken van een bijenvoederplaats. Op zich is dit natuurlijk een heel lief initiatief, maar op de lange termijn is dit uiteindelijk geen goede optie om de bijen te helpen.
Wat is een bijenvoederplaats?
Een bijenvoederplaats is een vlakke lage schaal die gevuld wordt met suikerwater. In het suikerwater worden verschillende stenen geplaatst zodat de bijen goed bij het suikerwater kunnen om het op te zuigen. Daarnaast worden er ook potten of emmertjes gebruikt. In de deksel wordt een aantal gaten gemaakt. De potten of emmertjes worden gevuld met suikerwater en de deksel wordt er op geplaatst. Vervolgens wordt de pot of emmer op zijn kop op een schaal gezet, zodat het suikerwater er langzaam uitloopt en bijen er bij kunnen.
Waarom help je de bijen hier niet mee?
Suikerwater is simpelweg geen goed voedsel voor bijen. Bijen hebben nectar (en stuifmeel) nodig. Nectar bevat naast suikers ook andere plantenstoffen die de bijen helpen gezond te houden. Bovendien kan het bijvoeren met suikerwater er voor zorgen dat de honing die de bijen produceren van mindere kwaliteit is. Ook uit apitherapeutische blik is het dus onverstandig zo’n bijenvoederplaats te maken. Om bijenziektes (met name vuilbroed) geen extra kansen te geven, is overigens ook het bijvoeren met kant-en-klare honing niet geschikt.
Wat kun je wel doen om de bijen te helpen?
Zoals eerder al gezegd hebben bijen onder andere stuifmeel en nectar nodig. Bijen hebben daarom bloemen nodig, zodat ze deze stoffen kunnen verzamelen. Zorg daarom dat je planten en bomen kiest die bloemen hebben die veel nectar en stuifmeel produceren. Kies ook voor enkelvoudige bloemen, zodat bijen makkelijker bij de nectar kunnen. Gebruik verder geen chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin, omdat deze insecten schaden.
Meer lezen?
Lees meer in ons artikel 3 simpele tips om de bijen te helpen.