Categorieën
Geen categorie

Verslag Apitherapie Intervisiedag maart 2018

Een prachtig en breed programma werd gepresenteerd door onze docenten en (oud-)studenten op 4 maart jongstleden.

Bijscholing manukahoning

Wij zijn de dag begonnen met een bijscholing over manukahoning. Aanleiding hiervoor was de recente Nederlandse media-aandacht voor manukahoning in verband met het behandelen van een tot dan toe onbehandelbare Clostridium difficile infectie met medicinale honing (ook afkomstig van manukahoning) in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Manukahoning staat bekend als sterk medicinaal werkende honingsoort, maar hier hangt ook een prijskaartje aan! Verschillende vragen rond manukahoning zijn daarom aan de orde gekomen, zoals:

  • wat is de herkomst?,
  • waarom is deze honingsoort zo duur?,
  • wat is medicinale honing?,
  • wat is het verschil met andere honingsoorten?,
  • waarom kent manukahoning geen werking van glucose-oxidase, terwijl dit wel in de honing aanwezig is?,
  • wanneer zet je manukahoning in en welke sterkte gebruik je dan?

medicinaal gebruik van manukahoning

Uitwisselen van kennis en ervaring

Naast bijscholing is het doel van onze intervisiedag het uitwisselen van informatie en ervaringen, casusbespreking en receptontwikkeling. Het volgende onderdeel programma bestond daarom uit presentaties van studenten.

Honing met Indiase Costuswortel en kaneel

Nesrin vertelde over haar apitherapeutische product tegen verkoudheid en amandelontsteking dat bestaat uit honing, Indiase Costuswortel en kaneel. Zij heeft haar interessante samenstelling gebaseerd op oude religieuze teksten en smaak.

honing bij verkoudheid

Het maken van Jun

Fleur vertelde over het maken van Jun. Jun is de koningin onder de kombucha en wordt in plaats van met suiker met honing gemaakt. En daarnaast wordt in plaats van zwarte thee als basis witte of groene thee gebruikt. Doordat Jun ontstaat door fermentatie met lactobacteriën en gistculturen wordt Jun gezien als belangrijk probiotica.

jun met honing

Holistische behandeling van schimmelnagels

Anneke vertelde over de holistische behandeling van schimmelnagels. Schimmelnagels zijn vaak een moeilijk te verhelpen probleem. Alleen door op verschillende gebieden te werken en een lange adem te hebben, kunnen deze effectief behandelt worden. De apitherapie en de bijenproducten zijn hier belangrijk in.

Het maken van propolissnoepjes

Mesut vertelde over het productieproces van propolissnoepjes. Deze heeft hij al succesvol ingezet bij keelinfecties bij kinderen. De snoepjes smaken heerlijk en zijn bovendien makkelijk in het gebruik. Zijn proefpanel gaf verder aan dat zij na een aantal dagen gebruiken van de snoepjes meer energie hadden.

propolis keelsnoepjes

Vervolg?

Een uiterst interessante intervisiedag zit er helaas weer op. Wij zullen binnenkort een nieuwe datum prikken voor de tweede intervisiedag van het jaar. Deze zal in de tweede helft van 2018 worden gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU