Categorieën
Geen categorie

Terugblik International Symposium on Bee Products

De vijfde editie van het International Symposium on Bee Products (bijenproducten) vond in 2019 plaats van 7 tot 10 mei. Het evenement wordt om het jaar georganiseerd door de International Honey Commission (IHC) in samenwerking met de Apimondia. Dit jaar vond het evenement plaats op Malta en werd daarom gepresenteerd door de Parliamentary Secretariat for Agriculture, Fisheries and Animal Rights in samenwerking met de Malta Beekeepers Association. Het evenement was voor ons zeer inspirerend! Wij willen dan ook al onze internationale collega’s bedanken voor de inspirerende workshops, lezingen en gesprekken. Onze dank in het bijzonder gaat naar Adrian Bugeja Douglas voor de uitstekende organisatie.

International Symposium on Bee Products

7 mei: Workshops International Honey Commission

Het symposium begon met de workshop dag. Wij hebben ervoor gekozen de workshops rond authenticiteit van bijenproducten en residuen in bijenproducten te volgen. Het was geweldig om op één dag bijgepraat te worden over nieuwe ontwikkelingen binnen analyse methoden voor bijenproducten en de noodzaak voor het loslaten van oude analyse methoden. Ook het belang van het opstellen van standaarden binnen de imkerij werd niet onderbelicht. De huidige EU-wetgeving wordt wat betreft de imkerij en bijenproducten helaas nog altijd door verschillende landen verschillend geïnterpreteerd en dit zou eigenlijk niet mogen!

authenticiteit van bijenproducten

8 mei: Eigenschappen en kwaliteit van bijenproducten

Woensdag 8 mei vond de officiële opening van het eigenlijke symposium plaats. Adrian Bugeja Douglas verzorgde een prachtige presentatie over de geschiedenis van bijenproducten op Malta. Adrian liet ons de Romeinse bijenhuizen van Malta zien, waarbij geïmkerd werd in aardewerken potten. Deze zouden wij aan het eind van de week ook zelf bezoeken. Malta heette in de Griekse en Romeinse tijd Melite, wat honingzoet betekent. Malta stond in deze tijd bekend voor de kwaliteit van haar honing. Honingsoorten die op Malta geoogst worden zijn:

  • Voorjaarshoning: traditioneel ingezet tegen hooikoorts
  • Tijmhoning: traditioneel ingezet bij verkoudheid
  • Eucalyptushoning
  • Johannesbroodhoning: zeer rijk aan antioxidante stoffen (polyfenolen), traditioneel ingezet bij keelpijn

bijen houden in aardenwerken kruik

bijen houden Malta

Na de opening ging het programma verder met korte lezingen over nieuwe wetenschappelijke vondsten op het gebied van de eigenschappen en het controleren van de kwaliteit van bijenproducten. Er is internationaal gezien een dringende behoefte aan standaardisatie, waar ook wij ons bij aansluiten. Een andere kijk op de Japanse duizendknoop, namelijk als laat bloeiende nectarplant voor de bijen, was verrassend, maar riep tegelijkertijd ook veel weerstand op. Opvallend was de aanname dat consumenten de voorkeur hebben voor lichte honingsoorten, terwijl donkere honingsoorten naar aanzien van de inhoudsstoffen in principe gezonder zouden zijn. Dit is iets waar ook wij tegen aan lopen en graag meenemen als toekomstig project.

9 mei: Authenticiteit en gezondheidseffecten van bijenproducten

De derde dag stond in het teken van authenticiteit en gezondheidseffecten van bijenproducten. Wanneer bijenproducten worden ingezet voor de gezondheid dan is het uiteraard belangrijk dat deze niet vervalst of aangevuld zijn. Het is zeer goed dat analysemethoden steeds verder worden geperfectioneerd en nieuwe analysemethoden worden ontwikkeld, zodat de controle nog beter wordt. Vervalsing en aanvulling is helaas aan de orde van de dag bij bijenproducten.

Wij hebben ook zeer genoten van de presentatie van James Fearnley van de Apiceutical Research Center, dat zich inzet voor zowel meer onderzoek naar het gebruik van bijenproducten als medicijn als duurzame imkerij.

Apiceutical Research Center

10 mei: Bezoek Xemxija Roman Apiairies

10 mei was de dag waar wij erg naar uit hadden gekeken. Op deze dag hebben wij de Xemxija Roman Apiairies bezocht. Deze plek geeft een mooi inkijkje hoe het leven als imker in de Romeinse tijd moet zijn geweest. Het was bijzonder om eens te zien hoe het houden van bijen in aardenwerken kruiken eigenlijk in zijn werk gaat.

Roman Apiairies
aardenwerken potten voor imkerij

Onze toekomst

Ondanks de bijna 11 uur vertraging van het vliegtuig zijn wij terug in het land. Wij hebben veel inspiratie opgedaan om nog meer in te spelen op een hogere kwaliteit van bijenproducten. Dit is uiteraard belangrijk om ook de apitherapie op een hoger niveau te tillen. Nu is het zaak om te kijken wat we in de praktijk in Nederland en België kunnen bereiken. Wordt vervolgd!

We hebben ook nog wel een kanttekening… Wij vinden het zeer jammer dat er geen andere Nederlandse belangenorganisaties en onderzoekers bij dit evenement aanwezig waren! Wij doen bij deze dan ook de oproep aan andere Nederlanders om zich internationaal te verbinden met belangenorganisaties, werkgroepen, laboratoria en universiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU