Zuigsnoepjes van bijenwas en propolis in de mondverzorging ter preventie van tandvleesontsteking

Het gebruik van bijenproducten in de mondverzorging is voor veel mensen een controversieel onderwerp. Er zijn tandartsen die beweren dat honing vanwege het hoge suikergehalte slecht is voor de tanden en gaatjes (cariës) kan veroorzaken. Er zijn ook, met name natuurlijk werkende, tandartsen die er juist vanuit gaan dat honing juist gaatjes (cariës) tegen gaat vanwege de ziektekiemen dodende en mondflora bevorderende effecten. Verder wordt vanuit de bijenproducten met name propolis in de tandheelkunde met regelmaat gebruikt vanwege de sterke ziektekiemen dodende en ontstekingsremmende werking. Bijenproducten, zoals honing en propolis, kunnen ook bijvoorbeeld worden ingezet bij tandvleesontsteking.

Bijenproducten en tandvleesontsteking

Bijenproducten zijn sterke ontstekingsremmende middelen. Met name de bijenproducten propolis, koninginnengelei en bijengif springen er op ontstekingsremmend gebied uit. Propolis is ook goed in te zetten bij ontstekingen in de mond, bijvoorbeeld een tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking bevindt zich over het algemeen in de rand van het tandvlees en de tanden of kiezen. Het wordt veroorzaakt door een overgroei van slechte bacteriën die zich in tandplak bevinden. De ontsteking kenmerkt zich door roos, slap en gezwollen tandvlees. Een belangrijk kenmerk is het bloeden tijdens het tandenpoetsen. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees heet officieel gingivitis. In een verder gevorderd stadium wordt het parodontitis genoemd.

Recept zuigsnoepjes van bijenwas en propolis

Door het volgen van onderstaand recept kun je zelf zuigtabletten maken van bijenwas en propolis. Deze kunnen gebruikt worden om tandvleesontsteking tegen te gaan.

Ingrediënten:

  • 10 gram bijenwas (kies bijvoorbeeld voor ontzegelwas)
  • 30 druppels propolistinctuur (20 procent oplossing)
  • 30 druppels propolisolie

Werkwijze:

Smelt de bijenwas kort au-bain-marie. Wanneer de bijenwas is gesmolten kun je deze uit de au-bain-marie nemen en de propolisextracten toevoegen. Meng alles goed door elkaar om een homogene massage te krijgen. Schenk het geheel in kleine vormpjes of laat het iets afkoelen en vorm er met je handen tabletten of pastilles van.

Gebruik:

Zuig op de tabletten of pastilles gedurende 20 tot 30 minuten. Hierna het restgedeelte dat in de mond achter blijft uitspugen.

Waarschuwing:

Niet gebruiken bij een allergie voor propolis. Natuurproducten zijn geen vervanging voor een bezoek aan de tandarts.

Meer leren?

Wil je meer leren over bijenproducten in de mondverzorging? Meld je aan voor de module doeltreffende mondverzorging met bijenproducten.

Bronvermelding

  • Heuvel, R., Boetje, J. (2015). Natuurlijke mondverzorging met bijenproducten. Driebergen: Bee Healthy Apitherapie
  • Hwu, Y. J., & Lin, F. Y. (2014). Effectiveness of propolis on oral health: a meta-analysis, Journal of nursing research, 22 (4), 221-230.
  • Molan, P. C. (2001). The potential of honey to promote oral wellness, General dentistry, 49(6), 584-590.
  • Stangaciu, S. (2015). Sanft heilen mit honig, propolis und bienenwachs. Stuttgart: Trias Verlag
MENU