Russische energiepasta met gedroogde vruchten en honing

De oorsprong van een Russische energiepasta is eigenlijk heel simpel. Rusland is een groot en ruig land, waar vele mensen op afgelegen plekken wonen en zodoende niet direct toegang hebben tot medische zorg. Het is daarom niet verwonderlijk dat de natuurgeneeskunde in Rusland zeer belangrijk is geweest en nog altijd is. In de Russische geneeskunde is zelfs 40 procent van de gebruikte medicijnen nog van natuurlijke oorsprong. Rusland kent meer dan 2500 verschillende geneeskrachtige planten en ook de bijenproducten, die binnen de apitherapie worden ingezet, kennen een hoog aanzien!

rusissche geneeskunde

Huismiddeltjes uit Rusland; bijvoorbeeld energiepasta

Uiteraard heeft de bloeiende Russische volksgeneeskunde tot vele huismiddeltjes voor alledaagse kwalen en problemen geleid, waarin producten uit de omgeving en ingrediënten die in ieder huishouden aanwezig zijn – zoals honing, kruiden, specerijen en gedroogde vruchten – een belangrijke rol spelen. Eén van deze huismiddeltjes, die met name in de winter wordt gebruikt, is een energiepasta uit gemalen walnoten, abrikozen en pruimen. Deze pasta geeft kracht tijdens de donkere dagen van het winter, het ondersteunt het immuunsysteem en volgens Russische traditie werkt deze ook nog eens verjongend. Deze laatste claim is nog helemaal niet zo gek, want de pasta staat bol van de antioxidanten, favonoïden en flavolen. Bovendien zorgt onder andere de walnoten, pruimen en honing in deze energiepasta er voor dat onze telomeren langer worden. Nu horen we je denken… Telomeren, wat zijn dat nu weer? Daarom hieronder allereerst nog een klein achtergrondstukje over telomeren.

Telomeren bepalen hoe gezond je veroudert

Ons DNA bevindt zich in ons lichaam op de zogenoemde chromosomen. De uiteinden van deze chromosomen worden beschermd door de telomeren. Bij iedere celdeling verkorten de telomeren zich. Wanneer de telomeren te kort zijn geworden, is een cel niet langer bruikbaar en sterft af. Korte telomeren worden in verband gebracht met allerlei ziektes, zoals kanker, hart- en vaatziekten, dementie en kanker. Ook zouden korte telomeren een rol spelen bij het ontstaan van rimpels. Uit onderzoek is bekend dat mensen met langere telomeren vitaler verouderen en een hogere kwaliteit van leven kennen. Het is dan ook niet gek, dat je zuinig moet zijn op je telomeren! Maar hoe de je dit dan?

Bescherm je telomeren met telomerase

De lengte van de telomeren wordt bepaald door een combinatie van genetische aanleg, chemische blootstelling, levensstijl, voeding en dieet, stress en trauma. De stof die in ons lichaam zorgt voor bescherming, herstel en uiteindelijk zelfs verlenging van de telomeren is het enzym telomerase. De aanmaak van juist dit enzym is daarom belangrijk om te ondersteunen. Door een passende levensstijl, het afbouwen van stress en gezonde voeding stijgt het telomerase gehalte in het lichaam.

Recept Russische energiepasta

Ook deze Russische energiepasta bevordert, door het hoge gehalte aan antioxidanten, vitaminen en gezonde vetzuren, de aanmaak van het enzym telomerase. Ben je er klaar voor de energiepasta zelf uit te proberen? Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten:

  • 2 delen ingeweekte gedroogde pruimen
  • 1 deel abrikozen
  • 1 deel walnoten
  • Honing naar smaak
  • Kaneel naar smaak

Werkwijze:
Fruit en walnoten mixen en eventueel fijn pureren. Maak er een smeuïge massa van met de honing en voeg kaneel naar smaak toe. Neem 1 eetlepel van de energiepasta naar behoefte. Deze pasta is ook lekker op een boterham.

energiepasta

Bronvermelding

Awerbuch, J. (2018). Die Pflanzengeheimnisse der Russischen Volksmedizin, Natur und Heilen, 12, 12-21
Greider, C. W., Blackburn, E. H. (1985). Identification of a specific telomere terminal transferase activity in Tetrahymena extracts, Cell, 43, 405-413
Kerckhof, A., Contentin El Masri, C. (2016). Hausmittel aller Welt. KVC Verlag
Mathu, M.B., Epel, E., Kind, S., Desai, M., Parks, C. G., Sandler, D. P. 5., Khazeni, N. (2016). Perceived stress and telomere length: A systematic review, meta-analysis, and methodologic considerations for advancing the field, Brain Behav Immun.,54, 158-69
Moser, B. A., Chang, Y. T., Kosti, J., Nakamura, T. M. (2011). Tel1ATM and Rad3ATR kinases promote Ccq1-Est1 interaction to maintain telomeres in fission yeast, Nature Structural & Molecular Biology, DOI: 10.1038/nsmb.2187
Njajou, O. T., Hsueh, W. C., Blackburn, E. H., Newman, A B., Wu, S. H., Li, R., Simonsick, E. M., Harris, T. M., Cummings, S. R., Cawthon, R. M. (2009). Association Between Telomere Length, Specific Causes of Death, and Years of Healthy Life in Health, Aging, and Body Composition, a Population-Based Cohort Study, The Journals of Gerontology, 64A, 860–864

MENU