Categorieën
Geen categorie

Paardenbloemhoning: de goudgele voorjaarshoning

paardenbloemhoning: honing van de nectar van paardenbloemenHet is voorjaar. De natuur is losgebarsten en de paardenbloemen staan momenteel in volle bloei. Sommige weilanden zien geel van de paardenbloemen en dat is goed nieuws voor de bijen. De paardenbloemen leveren de bijen nu volop nectar en stuifmeel (voor het maken van bijenpollen).

Karakter van pure paardenbloemhoning

Paardenbloemhoning is een goud-gele honingsoort met een hoog gehalte aan stuifmeel. In zijn pure vorm is paardenbloemhoning dottergeel van kleur. Veelal is de kleur echter minder geel, vanwege aandelen van andere plantensoorten. In Nederland is pure paardenbloemhoning een zeldzaamheid, doordat er in de omgeving van de bijen op hetzelfde moment ook andere planten bloeien waar de honingbijen nectar van verzamelen. Ook is het eigen verbruik aan honing in de tijd waarin de paardenbloem bloeit hoog. Het bijenvolk is nu immers in ontwikkeling en heeft hiervoor honing nodig. Paardenbloemhoning heeft, doordat deze van de nectar van paardenbloembloemen afkomstig is, een typische hoogaromatische, maar toch frisse smaak. De geur is vrij intensief en is gelijk aan die van fijn geperste paardenbloemen.

Werking van paardenbloemhoning

Paardenbloemhoning bevat veel glucose. De honing kristalliseert daarom snel. Het hoge gehalte aan glucose zorgt er in ons lichaam voor dat we snel energie tot onze beschikking hebben. Daarnaast staat deze honingsoort er om bekend de nieren en de lever te stimuleren. Paardenbloemhoning zorgt er zo voor dat het lichaam zichzelf beter kan bevrijden van afvalstoffen en past dan ook uitstekend binnen een ontgiftende voorjaarskuur. Daarnaast wordt paardenbloemhoning medicinaal ingezet bij een verzwakte nier- en leverwerking en spijsverteringsstoornissen.

Medicinale werking van honing

Meer informatie over de medicinale werking van honing en de diverse honingsoorten vind je op onze honing in de apitherapie-pagina. Of geef je op voor onze apitherapie opleiding en leer alles over de medicinale krachten van de bijenproducten. Wil je meer weten over de medicinale krachten van de paardenbloem zelf dan kun je een kijkje nemen op de website van Herbiatic. Herbiatic heeft namelijk de paardenbloem behandeld als medicinaal en eetbaar kruid van de maand april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU