Categorieën
Geen categorie

Doe wat voor de bij op wereld aarde dag!

Op 22 april is het wereld aarde dag. Dit is de perfecte dag om iets voor de bijen te doen. Einstein zei immers al: “als de bijen uitsterven dan volgt de mens binnen 4 jaar.” Bijensterfte is de afgelopen jaren een groot probleem gebleken. Dit geldt overigens niet alleen voor honingbijen. Deze komen er door het toenemend aantal imkers in Nederland nog bekaaid van af. De bijensterfte van solitair levende bijen is nog veel schrijnender. Hieronder drie simpele tips om op deze dag van de aarde iets voor de bijen te kunnen doen.

bijen wereld aarde dag

Aanplanten van kruiden, planten en bomen voor bijen

Help mee met het vergroten van de hoeveelheid voeding voor bijen. Plant vandaag in je tuin kruiden, planten en bomen aan, die bloemen produceren waar bijen nectar en stuifmeel kunnen halen. Kies hiervoor het liefste wilde en inheemse planten, die in onze omgeving groeien, omdat bijen (zeker wilde bijen) hier in de loop der jaren natuurlijk op zijn aangepast. Kijk eens op drachtplanten.nl voor de mogelijkheden. Kies ook het liefst voor biologisch gekweekte planten, omdat het gebruik van kunstmest, pesticiden en insecticiden sterk in verband gebracht wordt met bijensterfte.

Zaaien van bijenplanten

Het zaaien van planten is een spannende activiteit. Je stopt zaadjes in de grond en wacht tot deze opkomen. Dit duurt enige tijd en je weet nooit wat wel en niet verschijnt. Het is fascinerend te zien hoe het zaad ontkiemt en vervolgens uitgroeit tot klein plantje. Zaaien is vaak veel goedkoper dan het aanplanten van gekweekte planten en is daarom een goed alternatief voor het aanplanten voor de kleinere portemonnee. Speciaal voor wereld aarde dag zijn er op 22 april verschillende initiatieven voor het gezamenlijk zaaien van planten en kruiden, zodat er een beter leefklimaat ontstaat voor vlinders, bijen en andere insecten die nu met uitsterven worden bedreigd. Het is de bedoeling dat er in Nederland één groot bloemenlint ontstaat, waar bijen en andere insecten voedsel kunnen halen. Alle initiatieven vind je op bijenlint.nl.

Maken van een drinkbakje voor bijen

De derde manier om de bij te helpen is het creëren van een plaats waar zij water kunnen halen. Bijen hebben immers niet alleen voedsel (nectar en stuifmeel nodig), maar ook water. Neem hiervoor een laag schaaltje en doe hier wat vlakke stenen en takjes of stro in. Vul de schaal net water tot net onder de stenenrand. Zorg er voor dat de bijen via de takjes of stro goed bij het water kunnen en niet verdrinken! Gebruik voor in het drinkbakje het beste (gefilterd) regenwater en ververs het water met regelmaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU