Ontspannende rozenelixer

Al zou de wereld vol met doornen groeien, een liefdevol hart blijft altijd een hof waar rozen bloeien

Door:Jalal al-Din Rumi (1207-1273), Perzisch dichter en filosoof

De roos is een universeel symbool voor liefde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de roos ook de liefde voor onszelf kan vergroten. In ons huidige drukke levensritme hebben we hier allemaal weleens behoefte aan.

Roos als geneeskrachtig kruid

Binnen de kruidengeneeskunde (fytotherapie) en de aromatherapie staat de roos bekend als kalmerend en verzachtend. De roos heeft een ontspannende werking op ons zenuwstelsel. Het kruid werkt daarom rustgevend bij stress, emotionele druk en slapeloosheid.  Daarnaast heeft de roos een milde antidepressieve werking.

Medicinale rozen

Verschillende rozensoorten worden vanwege hun medicinale doeleinden gebruikt in extracten of verwerkt tot etherische oliën en hydrolaten. De bekendste medicinale rozensoorten zijn de damastroos (Rosa x damascena), de muscaatroos (Rosa muscatta), de Provence roos (Rosa x centifolia) en de  Franse roos (Rosa gallica). Ook onze inheemse hondsroos  (Rosa canina) wordt nog weleens medicinaal ingezet. Van de laatste rozensoort worden met name de rozenbottels gebruikt.

Voor onderstaand recept heb je onbespoten, geurende rozenblaadjes nodig. De damastroos, de muscaatroos, de Provence roos en de Franse roos lenen zich hier uitstekend voor.

Recept elixer van roos

In het onderstaande eenvoudige recept worden de werkzame stoffen, de aroma’s en de smaakstoffen uit de roos geëxtraheerd door middel van azijn en honing. De werkzame stoffen, de geur en de smaak van de roos gaan hierdoor over in het extract, de zogenoemde elixer.

Benodigdheden:

  • lege, goed afsluitbare pot met inhoudsmaat van ongeveer 200 gram
  • 150 gram acacia honing
  • 50 gram appelazijn
  • verse, geurende rozenblaadjes (blaadjes van de bloemen)

Bereiding:

Snij de rozenblaadjes fijn. Vul de pot losjes met de fijngesneden rozenblaadjes. Giet vervolgens de appelazijn er op en vul de pot met acaciahoning. Roer goed om alles met elkaar te vermengen. Laat het geheel 1 week trekken op een donkere en koele plek. Schut iedere dag krachtig om er voor te zorgen dat nog meer inhoudsstoffen uit de roos in de elixer terecht komen. Na een week is je elixer klaar voor gebruik.

Gebruik:

Gebruik de rozen elixer als versterkend middel (tonicum) voor je psyche en zenuwstelsel. Je kunt een theelepel van de elixer innemen, maar je kunt ook 30 gram van de rozen elixer oplossen in 1 liter water en gedurende de dag drinken.

Meer inspiratie met roos

Roos werkt koelend op warme dagen. Los bijvoorbeeld eens twee theelepels van de elixer op in een ijskoud glas bruisend water. Je kunt de verkoelende werking van de roos verder versterken met framboos. Laat hiervoor tijdens het maken van de elixer een handje verse frambozen mee trekken. Om er op warme dagen een isotonisch drankje van te maken, voeg je aan de elixer ook een snufje zeezout toe. Ga op een rustige plek zitten en geniet van je drankje!

Wil je meer leren?

Wil je meer leren over de werking van aromatische stoffen of bijenproducten? Of ben je benieuwd welke bijenproducten jij kunt integreren in je voeding voor een gezonder en gelukkiger leven? Bekijk onze apitherapie workshops en apitherapie opleidingen.

MENU