Ontgiftend basenbad

Een evenwicht tussen zuren en basen is voor ons lichaam essentieel. Iedere dag, heel de dag, is ons lichaam bezig om de zuurtegraad van ons bloed op pijl te houden. Een te veel aan zuren worden samen met andere stoffen afgevoerd via onze uitscheidingsorganen. De nieren scheiden urine uit, de darmen voeren ontlasting af, de huid scheidt zweet af en via de longen adem je afvalstoffen uit. Wanneer ons lichaam de zuren niet goed kan afvoeren, worden ze opgeslagen in onze weefsels en gewrichten. Dit kan op de korte termijn leiden tot vermoeidheid, stijfheid en pijnlijke gewrichten. Op de langere termijn kunnen ook immuunsysteem problemen, infecties, osteoporose, chronische ziekten en mogelijk zelfs kanker ontstaan.

Factoren die verzurend op ons lichaam werken

Belangrijke factoren die het zuur-base evenwicht verstoren zijn:

  • slechte voeding met te veel zuurvormende voedingsmiddelen,
  • stress,
  • koffie, roken en alcohol,
  • medicijnen,
  • overmatig sporten.

Helaas is het zo dat met onze huidige levensstijl ons lichaam dusdanig belast wordt, dat ons lichaam het steeds moeilijker krijgt om afvalstoffen, zoals zuren, af te voeren. Naast goede voeding rijk aan plantaardige voedingsmiddelen, vermijden van stress en genotsmiddelen en het kiezen van andere vormen van sport, zoals qi gong en tai chi, kunnen we ons lichaam ondersteunen door middel van basenbaden.

Recept Basenbad

Onze huid is één van onze grootste organen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de huid een belangrijke rol kan spelen in het behouden van een gezond evenwicht tussen zuren en basen. Door middel van basenbaden kunnen slakken en andere belastende afvalstoffen via de huid worden afgevoerd. Basenbaden werken hierdoor ontlastend en regenererend voor het lichaam. Daarnaast werken basenbaden ontspannend. Probeer het zelf eens uit met onderstaand recept!

zeezout honing scrub

Ingrediënten:

  • 100 gram natriumbicarbonaat (natron)
  • 1/2 kopje honing
  • 3 druppels jeneverbes etherische olie
  • 2 druppels citroen etherische olie
  • 1 druppel rode mandarijn etherische olie

Werkwijze:
Meng de etherische oliën met de honing. Laat een bad vol lopen met water van 37-39 graden Celsius. Voeg de natriumbicarbonaat toe en mix goed. Voeg daarna het honing-etherische olie mengsel toe en mix weer grondig. Neem plaats in het bad en ontspan voor 40 tot 45 minuten.

Waarschuwingen:
Gebruik het basenbad niet tijdens de zwangerschap en ga na het nemen van het basenbad niet uitgebreid zonnen of onder de zonnebank.

Meer weten?

Wil je meer weten over het gebruik van bijenproducten voor een gezond zuur-base evenwicht ? Meld je dan aan voor de workshop voorjaarskuren met bijenproducten en wilde kruiden. Heb je vragen over een gezonde levensstijl en het gebruik van bijenproducten. Neem dan gerust contact met ons op voor een uitgebreid consult.

MENU