Categorieën
Geen categorie

Onderzoek naar bijenkrachtmixen

bijenkrachtmixKrachtmixen zijn bijna altijd een belangrijk onderdeel van een apitherapeutisch behandelplan (bijvoorbeeld tijdens het desensibiliseren van een pollenallergie, als begeleiding tijdens een bijenkastluchtbehandeling of als voorbereiding op therapie met bijensteken). Tijdens onze workshops, e-cursus en opleiding besteden we dan ook altijd aandacht aan het maken van diverse krachtmixen met bijenproducten. En nu horen we je denken… Krachtmixen wat moet ik me daar dan bij voorstellen?

Bijenkrachtmixen zijn mixen van diverse bijenproducten. Een groot aantal bijenproducten zijn hiervoor geschikt, namelijk alle soorten honing, bijenpollen, bijenbrood, koninginnengelei (royal jelly), darrenlarvenextract (apilarnil) en propolis. Afhankelijk van het doel kunnen deze producten in verschillende verhoudingen worden gecombineerd tot diverse krachtmixen. Eventueel kunnen zelfs nog kruiden of plantenextracten worden toegevoegd.

Wij zijn tot nu toe zeer onder de indruk geweest van het effect van deze bijenkrachtmixen. Wij twijfelen er niet aan dat het krachtige middelen zijn om je gezondheid te ondersteunen, er snel weer boven op te komen of de apitherapeutische behandeling te begeleiden. Wetenschappelijk onderzoek was er specifiek naar deze krachtmixen echter lange tijd nog nooit naar gedaan.

In augustus 2015 is er een artikel uitgekomen in het Asian Pacific Journal of Tropical Disease dat verslag doet van een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van een bijenkrachtmix gemaakt van honing, koninginnengelei en bijenpollen op de genotoxische bijwerkingen, zoals DNA beschadigingen en mutaties, van het kankerremmende medicijn cyclofosfamide bij muizen. Het onderzoek wees uit dat het gebruik van de krachtmix beschermd tegen beschadigingen of mutaties van het DNA veroorzaakt door de cyclofosfamide. Na de behandeling met cyclofosfamide en de krachtmix lieten zowel de lever als spermacellen minder abnormaliteiten zien dan bij een behandeling met cyclofosfamide alleen. Met andere woorden: de bijenkrachtmix bestaande uit honing, bijenpollen en koninginnengelei beschermd tegen de nadelige effecten van chemotherapie bij muizen. Dat het ook bij mensen zo werkt en dat krachtmixen zeer goed aanvullend kunnen worden gebruikt bij de behandeling van kanker weten we uit casusbesprekingen op de diverse apitherapie congressen.

Maar kanker is niet de enige reden om krachtmixen in te zetten. Krachtmixen zijn zeer divers inzetbaar en kunnen worden aangepast naar aanleiding van iemands persoonlijke omstandigheden. Zelf bijenkrachtmixen leren maken? Volg onze praktische apitherapie opleiding of de workshop essentiële aminozuren uit bijenpollen en bijenbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU