Categorieën
Geen categorie

Gezonde energiereep

Het is weer tijd voor een nieuw recept. Lees alles over de Gofio amasado, ofwel de Turrón de Canarias, op onze nieuwe pagina. Dit recept staat ook wel bekend om de traditionele en gezonde energiereep van de Canarische ilanden.

Categorieën
Geen categorie

Nieuw! Apiwellness Retreat 31 mei-7 juni 2024

Meer ontspanning in je dagelijks leven integreren? Dagelijks beter voor jezelf zorgen met de kracht van bijenproducten? In 2024 zullen wij een Apiwellness Retreat organiseren op La Palma. La Palma is in 2002 door UNESCO uitgeroepen als biosfeer reservaat. Het eiland staat ook wel bekend als ‘isla magica’ en is het woongebied van de Canarische zwarte bij en staat bekend om zijn bijzondere, exotische honingsoorten van hoge kwaliteit. Bekijk alvast de eerste informatie op onze Apiwellness Retreat pagina en meld je aan om op de hoogte te worden gehouden

Canarische zwarte bij
Categorieën
Geen categorie

Nieuw recept: Baesuk (Koreaanse stoofperen)

Wij maakten eens baesuk, een traditioneel Koreaans recept bij hoest en andere symptomen van verkoudheid. Bovendien zijn deze Koreaanse stoofperen ook nog eens heel lekker als toetje. Ook eens maken? Volg het recept op onze receptenpagina en show je resultaat gerust op onze Facebookpagina!

Categorieën
Apitherapie Geen categorie

Good vibrations can leave you buzzing at first bee therapy retreat

Met deze kop start het artikel dat gepubliceerd werd op 20 mei 2023 in de Engelse krant The Times. In Perthshire is dit jaar een nieuw wellness centrum opgestart. Monachyl Mhor zet het nabij zijn bij een bijenvolk en het inhaleren van bijenkastlucht in vanwege het, naar eigen zeggen, “positief energetiserend effect dat kalmerend en rustgevend werkt”. Dit effect zou worden veroorzaakt door vibraties van de vleugels van de bijen in het volk. De gasten van het wellness centrum kunnen ontspannen of zelfs in slaap vallen, omringd door de aroma’s van honing, propolis en stuifmeel. Hoewel het artikel aangeeft dat therapie met insecten door het grote publiek nog moet worden omarmt, klinkt dit voor ons helemaal zo gek nog niet.

Therapie en wellness met insecten

Hoeveel therapie- en wellnessvormen bestaan er in de wereld wel niet? Wij hebben geen idee, maar ze zijn in ieder geval niet op twee handen te tellen. Daarbij zijn therapie- en wellnessvormen waarbij gebruik wordt gemaakt van insecten uiteraard volledig in de minderheid. Vandaar ook dat je hier in het dagelijks leven maar weinig over hoort. Maar wij kunnen uit ervaring het volgende zeggen. Eenmaal kennis gemaakt met bijvoorbeeld de kracht van de apitherapie, het gebruik van bijenproducten ter ondersteuning van de gezondheid, zul je nooit meer zonder willen! Maar hoe zit het dan met de methode in dit wellness centrum? Hoe werkt dit?

Ontspannen in de Apipod

Voor deze methode wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde Apipod. Dit is een driehoekig houten huisje waarin de gasten op bedden liggen. Onder het huisje bevinden zich 6 bijenkasten. Onder het houten huisje komen en gaan de bijen. Zij voeren hun dagelijkse taken als bijenvolk uit. Gelijktijdig kunnen de gasten zich in de nabijheid van het volk in de Apipod ontspannen, zonder angst te hebben gestoken te worden. Volgens het artikel spelen de vibraties van de bijen, het geluid van de bijenvolken en de aroma’s van de bijenkast een belangrijke rol in het effect van de methode.

Combinatie van bijenkastlucht en slapen op bijen

Eigenlijk kunnen we zeggen dat de methode, die hier gebruikt wordt, bestaat uit een combinatie van het inhaleren van bijenkastlucht en het ontspannen, danwel slapen, in de nabijheid van bijen. De werking van de methode kan van hieruit ook verklaard worden. Van bijenkastlucht weten we uit klinische ervaring dat dit een ontspannende werking heeft en tevens een positieve invloed heeft op onze psychische gezondheid. Ook over het effect van slapen op bijen is het één en ander bekend. Wij schreven eerder een artikel over het slapen op bijen. Volgens de Oekraïense navolgers van deze methode, Valery Sinelnikov en Mykhola Yarovy, zouden bijenvolken de energetische problemen van een ziek mens kunnen opsporen en actief trillingen kunnen produceren die deze energetische problemen op zouden lossen waardoor de zieke persoon geneest. De methode heet ookwel bijenbioresonantietherapie.

Apiwellness Retreat

De kop van het artikel “Good vibrations can leave you buzzing after first bee therapy retreat” werkt voor ons inspirerend. Dit is precies wat wij voor ogen hebben met onze apiwellness retreat op La Palma. Door middel van het gebruiken van al onze zintuigen, laten wij ons lijden door de honingbij en het bijenvolk op zoek naar connectie, ontspanning en kracht. Honingbijen werden ook in alle oude culturen al als bron van inspiratie gezien en dit is niet voor niets… Wil jij, net als wij, van bijen je dagelijkse hulpbron maken? Ga dan zeker met ons mee!

Tijdens de retreat week maken we een diepere connectie met de honingbij! Deze diepere connectie is een uitstekende hulpbron om ook in jouw dagelijks leven te gebruiken. We combineren yoga, meditatie, visualisatie, creativiteit en beweging met interessante workshops en excursies. Alles vanuit holistisch perspectief, met aandacht voor zowel lichaam als geest. Het doel is nieuwe kracht opdoen. Maar uiteraard zal deze retreat ook een weerslag hebben op jouw dagelijks leven. Daarom zullen we gedurende de week handvaten aanreiken om ook thuis aan de slag te gaan en (nog) beter in balans te komen.

Pionieren samen met ons

Het artikel in The Times geeft aan dat de apitherapie bezig is met een grote opmars in Europa. Wij zetten ons in Nederland en België al jaren in om deze natuurgerichte holistische therapievorm bekender te maken. En hierbij mooie successen gehaald! Wil je meer weten over de bij-zondere kracht van bijenproducten? En wil je met ons mee pionieren? Volg dan onze Apitherapie Basisopleiding of de Apitherapie e-Cursus. Tijdens deze opleidingen leer je de verschillende bijenproducten in de diepte kennen. Je leert hoe ze worden gewonnen, verwerkt en toegepast. Daarbij zullen we uiteraard ook in gaan op de ethische kant van het gebruik van bijenproducten.

Categorieën
Geen categorie

Het wonder der wasraten

Bijenwas is een bijzonder wonder van moedernatuur. Bijen zweten bijenwas uit en verwerken deze gezamenlijk – in pure harmonie en liefde – tot de zogenoemde wasraten. De wasraten hebben een zeshoekige structuur, die de ruimte optimaal gebruikt. Bovendien zijn ze extreem licht voor het oppervlak en daarnaast ook nog eens flexibel en bestand tegen relatief hoge temperaturen. Een bijenvolk gebruikt bijenwas dan ook zeer efficiënt. Kortom: een knap staaltje vakkundige bouwkennis. Vele onderzoekers hebben zich met het fenomeen beziggehouden, maar de kennis van de bijen om raten te bouwen is tot op heden niet volledig verklaard.

Bijenwas voor wasraten

Bijenwas is de bouwstof voor de wasraten waarop de bijen – in de bijenkast, in een bijenkorf of in een natuurlijke holte – leven. Honingbijen gebruiken dan ook bijenwas voor het bouwen van wasraten. De functie van de raten in de bijenkast is zeer divers. Op de raten wordt door de bijen geleefd, waardoor we de wassen raten kunnen zien als woonruimte. In de raten wordt honing en bijenbrood opgeslagen, waardoor deze fungeren als voorraadskamer. De raten fungeren echter ook als broednest, want larveneitjes worden hier grootgebracht tot jonge bijen. Hiernaast is de bijenwas ook een medium van communicatie voor de bijen: door het trillen van de raat kunnen zij signalen aan elkaar doorgeven. Dit gebeurt onder andere bij het uitvoeren van de befaamde bijendans. Gezien het pikkedonker is in de bijenkast kunnen de andere bijen deze dans niet zien. Zij voelen echter aan het trillen van de raat in welke richting de bij gaat en met welke frequentie hij trilt.

Moderne bijenwetenschappers, zoals de Duitse Jürgen Tautz, beschrijven de wasraten daarom als meer dan alleen een leefomgeving voor de bijen. Zij zien het complex van raten als het grootste orgaan in een bijenvolk. De raten zouden niet alleen functioneren als zintuigen, maar verder als skelet, zenuwstelsel, geheugen, immuunsysteem en airconditioning tegelijk.

Waszweten

Honingbijen kunnen zelf bijenwas produceren. Zij doen dit in hun wasklieren. De werksters produceren bijenwas in de wasklieren aan de onderkant van hun achterlijf. Deze wasklieren zijn bij werksters tussen de 12de en de 18de levensdag volledig ontwikkeld. Bij oudere bijen verwelken deze klieren, maar ze kunnen in noodgevallen weer gereactiveerd worden. De, met name jonge, werksters scheiden vloeibare bijenwas uit hun wasklieren uit. De was koelt aan de lucht direct af tot een kleine wasflinter. Deze komt die een soort schilfer aan het achterlijf te hangen. Met de pootjes neemt de werkbij de wasflinter vervolgens van het achterlijf en brengt deze naar de mond. Hier wordt het vermengd met enzymen uit hun speeksel- en hoofdklieren. De bijenwas krijgt zo een soepele en vormbare consistentie, zodat de wasraten ermee gebouwd kunnen worden.

Wasraten bouwen

Het bouwen van wasraat is een collectieve bezigheid, waarbij de werksters intensief samenwerken. Ook is hiervoor veel warmte nodig. De werkbijen zijn in staat om hun lichaamstemperatuur te verhogen tot 43 graden Celsius om de benodigde warmte voor de productie van de bijenwas genereren. De was neemt vanwege zijn chemische structuur en de warmte de zeshoekige raatstructuur aan. De raatbouw van de bijen wordt al in de vroegste culturen als iets wonderbaarlijks beschouwd. De raatvorm is een hexaeder. Het fascinerende hieraan is, dat de bijen met een minimum aan materiaal de ruimte optimaal benutten, zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van de raat.

bijenwas bouwen

Meer ontdekken?

Het bouwen van wasraten wordt in alle oude culturen als iets wonderbaarlijks beschouwd. Mede hierdoor zagen de honingbij als bron voor inspiratie, magie en rituelen. Wil je meer ontdekken over honingbijen? Geïnspireerd door de honingbij organiseren wij een Apiwellness Retreat op La Palma. Tijdens deze retreat combineren we ontspanning, beweging en creativiteit om een diepere connectie met de, voor alle oude culturen al inspirerende en heilige, honingbij te maken. Wil je meer weten over het gebruik en de kwaliteit van bijenwas? Geef je dan op voor onze Apitherapie Basisopleiding of e-Cursus. Hierin leer je alles over de apitherapeutische mogelijkheden van bijenwas.

Categorieën
Geen categorie

Alle opleidingen opnieuw ingepland!

Wij hebben al onze opleidingen opnieuw ingepland. Ben je geïnteresseerd in de apitherapie basisopleiding, de apitherapie vervolgopleiding of de apitherapie intervisiegroep voor therapeuten? Neem een kijkje op de betreffende pagina’s.

Categorieën
Geen categorie

Black Friday Sale

Maak gebruik van de kortingscode tijdens het afrekenen en ontvang 10% korting op de beste bijenproducten in de Apitherapie Webshop. Gebruik bij het afrekenen de kortingscode BFNOV2022. De kortingscode is geldig op Black Friday en het volgende weekend, dus van 24 tot en met 27 november.  http://www.apitherapie-webshop.nl

Categorieën
Geen categorie

Lekker in je vel met het aarde element

Wij hebben de workshop lekker in je vel met het aarde element opnieuw ingepland. Deze staat op 31 maart 2022 in Lucaswolde. Wij kijken er naar uit je te mogen ontmoeten bij deze inspirerende workshop waarin voetreflexmassage wordt gecombineerd met bijenproducten. Lees met over de workshop aarde element.

Categorieën
Geen categorie

Basisopleiding in 2022 op de planning

Onze apitherapie basisopleiding zal ook in het nieuwe jaar weer van start gaan en wel op de vrijdag in Horst (Noord-Limburg). Ben je benieuwd wat bijenproducten voor jou, jouw familie of je cliënten kunnen betekenen? Meld je dan nu aan voor deze volledige en diepgaande cursus over bijenproducten!

cursus bijenproducten
Categorieën
Geen categorie

Wij verwelkomen een nieuwe docent

Vanaf komend lesjaar zal Marjanne Jager onderdeel zijn van ons docententeam. Zij zal bijzondere workshops gaan geven, waarin de kracht van apitherapie wordt gecombineerd met de kracht van voetreflextherapie. Graag stelt zij zich aan je voor!

marjanne de jager

Ik ben Marjanne Jager 37 jaar woon samen met Gertjan in het mooie Wierden. Van oorsprong ben ik ambulant en activiteiten begeleider. Dit heb ik gedaan sinds 2002 en doe dit nu nog steeds 2 dagen in de week. In 2013 kwam ik in aanraking met voetreflex therapie en toen was ik verkocht. Na eerst een korte basiscursus bij een voetreflex therapeut te hebben gevolgd. Heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik de 3 jarige HBO opleiding van voetreflexPlus therapeut gevolgd in Wijhe. Dit trok me omdat je bij deze opleiding zowel Westers als Chinees wordt geschoold. Het viel mij al snel op dat je met het Chinese stuk precies bij de kern van het probleem komt waar we bij de Westerse visie vaak alleen aan symptoom bestrijding doen.. wat heel jammer is. Mijn droom is dat op een dag Westerse en Oosterse geneeskunde hand en hand gaan en we van elkaar mogen leren en elkaar kunnen versterken. Ik hoop dat nog ooit mee te mogen maken! In 2018 kwam het imkeren op mijn pad en heb ik een basis cursus imkeren gevolgd. Middels het imkeren kwam ik in aanraking met de opleiding tot Apitherapie therapeut bij Bee Healthy, deze heb ik met succes afgerond in 2020. En vanaf toen besloot ik om de voetreflex en de Apitherapie samen te smelten in de praktijk. Omdat beiden de werking van elkaar versterken en je zo een optimaal resultaat kunt bereiken voor je klanten. En daar is het waar het mij om gaat. Ik wil altijd het beste voor mijn klanten, In de praktijklessen die ik voor Bee Healthy ga geven wil ik jullie graag meegeven wat voetreflex in combinatie met Apitherie voor jou kan betekenen. Ik kijk er enorm naar uit jullie allemaal te mogen ontmoeten later dit jaar!

Mocht je meer willen weten over mijn praktijk kijk dan eens op www.balanced-feet.nl of volg mij via Facebook onder Balanced Feet. Wil je mee weten over mijn bijen avonturen ben ik te volgen op Facebook onder Imkerij de Natuurelf.

Een bijzondere groet,

Marjanne Jager

MENU