Mosterdzalf: oma’s tip bij lichte brandwonden en blauwe plekken

Ken je de kracht van mosterd al? Mosterd brengt bijvoorbeeld in de vorm van een honingmosterd onze stofwisseling op gang en helpt tevens om afvalstoffen af te voeren. Mosterd werkt reinigend op het bloed en versterkt het immuunsysteem. Bovendien gaat mosterd ziektekiemen en parasieten tegen. Maar wist je dat mosterd ook kan worden gebruikt in een zalf?

Mosterdzalf

Een zalf van mosterd kan worden gebruikt bij blauwe plekken, lichte sportblessures en kleine brandwonden. Mosterdzalf is eenvoudig te maken en bestaat enkel uit mosterd (in de vorm van mosterdmeel), honing en vet. Het is een goed eerste hulp product om in huis te hebben en klachten van blauwe plekken, sportblessures en brandwonden snel te verminderen. Volg het eenvoudige recept hieronder en sta zelf versteld van de werking.

Ingrediënten:

  • 1 theelepel mosterdmeel (vers gemalen, bijvoorbeeld in de koffiemolen)
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram kokosolie

Werkwijze:
Meng de mosterd met de honing. Maak in de tussentijd de kokosolie au-bain-marie vloeibaar. Wanneer de kokosolie volledig vloeibaar is voeg je de honing en de mosterd aan de kokosolie toe en roert het geheel goed door. Laat de zalf al roerende iets afkoelen en doe deze in kleine potjes.

Gebruik:
Dun aanbrengen. In de koelkast minimaal 6 maanden houdbaar.

Belangrijk bij uitwendig gebruik van mosterd

Het is belangrijk dat de mosterd pas net voor het maken van de zalf wordt gemalen. Het mosterdmeel bevat zo meer inhoudsstoffen en heeft daardoor een sterkere werking. Mosterd kan de gevoelige huid rood maken en irriteren. Mosterdzalf is daarom niet geschikt om te gebruiken op een dunne huid, zoals het gezicht, op de genitaliën, in de oksels en op de tepels van de borsten. Mocht de zalf een brandend gevoel te weeg brengen, was het dan zo snel mogelijk af om negatieve reacties te voorkomen. Allergische reacties kunnen altijd voorkomen.

Meer leren?

Wil je meer leren over de geneeskrachtige werking van bijenproducten. Volg de apitherapie e-cursus of meld je aan voor de apitherapie basisopleiding.

MENU