Categorieën
Geen categorie

Met honing kun je geen pudding koken

Honing wordt vaak gezien als een suikervervanger. En dat kan natuurlijk ook. Honing is net als suiker zoet, maar om honing te vergelijken met suiker vinden wij nou niet echt representatief voor het mooie product dat honing is. Honing is niet alleen zoet, maar is ook een waar gezondheidsproduct of medicijn. Honing geeft energie, werkt antibacterieel, ondersteunt het immuunsysteem en is celregenerend om zomaar een paar eigenschappen te noemen. Meer over de geneeskrachtige eigenschappen van honing kun je lezen op onze honing in de apitherapie pagina.

Samenstelling van honing

Natuurlijk bestaat een groot deel van honing uit suikers. Dat valt niet te ontkennen. Maar honing bevat ook andere stoffen zoals enzymen, hormonen, organische zuren, vitaminen en mineralen. Geraffineerde suiker bevat deze niet. Dit is ook de reden waarom geraffineerde suikers vitaminen en mineralenrovers zijn, terwijl honing dit niet is. Honing neemt alle enzymen mee om de suikers te verteren terwijl geraffineerde suiker dit niet doet. In het laatste geval moet het lichaam dus zelf deze enzymen aanmaken om de suikers te kunnen verteren. Het lichaam kan deze enzymen alleen aanmaken met behulp van vitaminen en mineralen die uit andere voeding opgenomen moeten zijn. Het overmatig consumeren van geraffineerde suiker kan dan ook tot ernstige te korten leiden. Met honing heb je hier geen last van. Ook kun je van honing eigenlijk nooit te veel eten, want op een gegeven moment zit je gewoon vol. Met suiker is dit ook niet zo.

Amylase

Een van die enzymen in honing is amylase. Amylase wordt ook wel diastase genoemd en is het enzym dat zetmeel opsplitst zodat dit verteert kan worden. Dit enzym is er ook verantwoordelijk voor dat je met honing geen pudding kan koken. Een pudding wordt namelijk gebonden door middel van zetmeel. Wanneer je honing gebruikt zal dit zetmeel direct afgebroken worden en je pudding vloeibaar blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU