Melimelon

Melimelon is een eeuwenoud voedingsmiddel, dat bekend is uit de oude Griekse tijd. Melimelon is een ingekookte moes uit kweeperen (botanische naam: Cydonia oblonga) en honing. Melimelon werd in het oude Griekenland meegenomen door (ontdekkings)reizigers als krachtgevend middel. Ook werd het aan zieke mensen gegeven om aan te sterken. Hippocrates adviseerde melimelon verder bij koorts en diarree. Dit geeft wel aan dat melimelon een zeer gezond voedingsmiddel is. En bovendien is het eenvoudig om zelf te maken.

melimelon

Recept melimelon

Melimelon is een moes uit kweeperen en honing. verder wordt er vaak citroensap gebruikt.
Ingrediënten:

  • 1 kilogram kweeperen
  • 350 gram honing
  • 5 eetlepels citroensap
  • 1/2 liter water

Werkwijze:Doe 3 eetlepels citroensap en een halve liter water in een pan en zet deze op het vuur. Schil intussen de kweeperen. Snijd de kweeperen doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd de kweepeer vervolgens in kleine stukken. Druppel hierover de overige citroensap. Doe de kweepeerschillen en klokhuizen in het kokende water en kook deze voor 15 minuten. Zeef het vocht vervolgens af en vang het vocht op. Doe het vocht bij de kweepeerstukken en laat het geheel gaarkoken. Dit duurt afhankelijk van de kweepeersoort tussen de 15 en 45 minuten. Vervolgens kan het kweepeermengsel gepureerd worden en de honing worden toegevoegd. Roer het geheel goed en laat het nog even doorkoken. Vul de moes af in schone potten.

Gezonde werking van kweepeer

Kweepeer is rijk aan vitaminen (C, E, B1, B6 en B9) en mineralen (kalium. magnesium, mangaan en koper). Bovendien heeft het een gunstige werking op onze maag, helpt bij misselijkheid en remt de groei van Helicobacter pylori (verantwoordelijk voor maagzweer). De pectine in kweepeer hebben een gunstige werking op onze darmflora.

Meer over de gezondheidsvoordelen van honing lees je op onze honingpagina.

MENU