Maak eens verfrissende en gezonde honing Kvas

Kvas, ook wel geschreven als kwas(s), is een populaire Russische frisdrank. De drank werkt zeer verfrissend op warme zomerdagen. In de zomer wordt kvas in Rusland dan ook op iedere hoek van de straat verkocht. Kvas werkt niet alleen zeer verfrissend en dorstlessend, maar in Rusland worden hier ook diverse gezondheidsvoordelen aan toegeschreven. Gelukkig is kvas eenvoudig zelf te maken! Probeer het gerust eens uit.

Gezondheidsvoordelen van kvas

In Rusland staat kvas bekend als zeer gezonde frisdrank. Bijna ieder huishouden kent dan ook haar eigen recept. Binnen de Russische volksgeneeskunde worden aan kvas de volgende werkingsmechanismen toegeschreven:

  • versnelt de stofwisseling
  • bevordert de spijsvertering
  • bevordert de eetlust
  • ondersteunt een gezonde werking van het immuunsysteem
  • ondersteunt en verbetert werking van hart en bloedvaten
  • antibacterieel

Het drinken van kvas wordt in Rusland onder andere aanbevolen bij chronische aandoeningen van hart en bloedvaten en stofwisselingsziekten, zoals jicht, reuma en arteriosclerose.
Let op! Het drinken van kvas wordt afgeraden voor mensen die lijden aan cirrose van de lever, hoge bloeddruk en ontstekingen van het maagslijmvlies.

Recept Russische honing kvas

Hieronder vind je een eenvoudig recept voor het zelf maken van een Russische honing kvas.

recept kvas

Ingrediënten:

  • 4 liter water
  • 1 eetlepel droge gist
  • 1 eetlepel roggemeel
  • 1 grote hand rozijnen
  • 1 glas vloeibare honing
  • 1 biologische, schoongeboende citroen, in stukjes gesneden

Werkwijze:
Kook het water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het water in een reservoir dat voldoende groot is om de kvas in te maken. Je hebt vanwege het koolzuur dat tijdens het gistingsproces ontstaat een reservoir nodig dat iets groter is dan alle producten bij elkaar opgeteld. Gebruik het liefste reservoirs van glas of emaillen. Gebruik liever geen plastic of metaal.
Voeg vervolgens de gist, roggemeel, rozijnen, honing en citroenstukjes toe aan het water. Roer het geheel grondig, zodat de honing oplost. Dek het reservoir nu af met een gaas en laat het geheel op een warme plek staan. De drank gaat nu fermenteren. Na 2 tot 3 dagen is de drank klaar. Je kan het ook zien, doordat de vaste ingrediënten naar het oppervlakte drijven. Op dit moment kun je het geheel zeven en in flessen doen. Bewaar de kvas in de koelkast.

kwass

MENU