Larves van de grote wasmot

Niet direct een bijenproduct, maar zeker een product afkomstig uit de imkerij zijn de larves van de grote wasmot (Galleria mellonella) en hun uitwerpselen. De larves van de grote wasmot, en tegenwoordig met name hun uitwerpselen, staan in Rusland en omstreken bekend als sterk geneeskrachtig. Zij worden dan ook op verschillende manieren verwerkt en worden bij zeer uiteenlopende indicaties ingezet. Wil je weten waarvoor de grote wasmot precies wordt ingezet? Lees dan verder op deze pagina.

Wat is de grote wasmot?

De grote wasmot (Galleria mellonella) werd vroeger ook wel simpelweg wasmot genoemd. Hij wordt nu grote wasmot genoemd ter onderscheid van de kleine wasmot (Achroia grisella). De grote wasmot is een nachtvlinder uit de familie Pyralideae, de snuitmotten. Wasmotten staan onder de meeste imkers bekend als vijand of bedreiging voor de bijen. , De larves of rupsen kunnen in korte tijd veel schade aanrichten in een bijenkast. Zo eten ze graag bijenwasraten. De larves van de grote wasmot zijn daarbij vooral geïnteresseerd in raten met bijenbrood en bebroede raten. En doordat ze zichzelf beschermen met spinsel kapselen ze in de bijenkast ook bijenlarven in, waardoor een volk uiteindelijk verzwakt of zelfs dood gaat.

Wij mensen kunnen geen bijenwas verteren. Wij poepen dit dan ook onverteerd uit. De wasmot kan dit wel. Zij bezitten bepaalde darmbacteriën en enzymen waarmee zij bijenwas kunnen verteren. Deze darmbacteriën en enzymen lijken medicinaal gezien zeer belangrijk. Afgelopen tijd zijn de larves van de grote wasmot volop in het nieuws gekomen, want zij lijken ook plastic te kunnen verteren.

Winning

In Rusland zijn er mensen die in kleine kastjes met oude bijenraten larves van de grote wasmot kweken. Vervolgens worden de uitwerpselen hiervan op de bodem van de kastjes verzameld om deze medicinaal in te zetten. De grote wasmot is natuurlijk een vijand van de honingbij en de imker, omdat deze snel schade aan kan richten in bijenkasten. Wanneer imkers de larves in hun bijenkasten tegen komen, kan deze catastrofe licht positief gedraaid worden en kunnen uitwerpselen verzameld worden voor het maken van medicinale producten. De uitwerpselen kunnen worden verwerkt tot poeder, capsules en tinctuur (alcoholisch extract).

Inhoudsstoffen

De uitwerpselen van de larve van de wasmot bevatten onder andere:

 • een hoog gehalte aan aminozuren
 • enzymen
 • mineralen
 • vitaminen
 • mono- en disachariden
 • essentiële vetzuren

Eigenschappen

De grote wasmotlarve is zeer resistent tegen infecties en moet daarom wel een zeer goed immuunsysteem hebben. Hierdoor zijn ze in Rusland en omgeving (met name Oekraïne en Litouwen) op het idee gekomen de larves van de grote wasmot medicinaal te gebruiken. Na jarenlang gebruik is hier echter gebleken dat de uitwerpselen van de larve van de grote wasmot nog veel sterker geneeskrachtig zijn dan de larves zelf!

De larve van de grote wasmot werkt zeer breed medicinaal. Het heeft veel eigenschappen in zich die binnen de natuurgeneeskunde ook wel bekend staan als adaptogeen. De uitwerpselen van de grote wasmotlarves staan er in Rusland om bekend:

 • energie te geven
 • geestelijke en lichamelijke booster te geven
 • bloeddruk te normaliseren
 • slaapkwaliteit te verbeteren
 • sterk ontstekingsremmend te werken
 • doorbloeding te verbeteren, met name van het hart
 • verhardingen van weefsels tegen te gaan
 • immuunsysteem te stimuleren
 • placentadoorbloeding te verbeteren

Toepassingen

In Rusland en omstreken worden de uitwerpselen van de grote wasmot eigenlijk al jaren medicinaal ingezet. Zo zijn er ook diverse toepassingen en indicaties voor ontstaan. Langzaam waaiert deze kennis nu uit over de rest van Europa. Ook in Duitsland zijn de eerste experimenten met dit geneeskrachtige product zeer overtuigend! Over het algemeen worden de uitwerpselen van de grote wasmot toegepast als druppels / tinctuur (alcoholisch extract). Ze kunnen onder andere worden ingezet voor het verbeteren van de levenskwaliteit van oude en zieke/ zwakke mensen, ter versterking in de herstellende fase na een hartaanval, chronische vermoeidheid en slaapproblemen, hardnekkige luchtwegaandoeningen, auto-immuunaandoeningen, dichtgeslibde aderen, placenta insufficiëntie, mannelijke onvruchtbaarheid en tuberculose.

Waarschuwing

De informatie op deze website is puur ter educatieve doeleinden. Ervaart u zelf medische of psychische klachten? Neem dan contact op met een apitherapeut voor een vakkundig advies dat gebaseerd is op uw persoonlijke situatie.

Wasmot kopen

Ben je op zoek naar een extract van de uitwerpselen van de grote wasmot? Je vindt ognevka in onze apitherapie webshop.

MENU