Zoals de geïnteresseerden die bij Bee Healthy workshops en opleidingen volgen wel weten, zijn wij geen echte voorstanders van het gebruik van manukahoning. Niet alleen omdat manukahoning naar onze mening vaak misbruikt wordt, maar ook omdat manuka honing vaak vervalst wordt. Manuka honing staat bekend als een soort wondermiddel dat overal voor gebruikt kan worden. Veel mensen denken daarom al snel dat ze een manukahoning moeten inzetten. Dit terwijl een gewone, enzym actieve (imker)honing ook werkzaam zou zijn. In sommige gevallen werken andere honingsoorten zelfs beter doordat deze bacteriestammen niet dood gaan door methylglyoxal (de kenmerkende inhoudsstof van manukahoning), maar wel door het in andere honingsoorten voorkomende glycose-oxidase (een van de bacteriële stoffen in de meeste andere honingsoorten). Ook wordt manukahoning vaak vervalst door aan ‘gewone’ honing chemisch geproduceerde methylglyoxal toe te voegen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat alleen het toevoegen van methylglyoxal nog langer niet zo’n sterk antibacterieel effect heeft dan de gehele natuurlijke manukahoning.
Daarom zijn wij zeer blij met het nieuws dat er pas geleden een kwaliteitsparameter voor manukahoning is geïdentificeerd in de vorm van 2-acetyl-1-pyrroline. Vanaf nu is het daarom door middel van een chemische analyse mogelijk om het onderscheidt te kunnen maken tussen manukahoning en honing waaraan chemisch methylglyoxal is toegevoegd. Meer informatie hierover vindt je in het Engelstalige wetenschappelijke artikel Identification and Quantitation of 2-Acetyl-1-pyrroline in Manuka Honey (Leptospermum scoparium) van Jana Rückriemen, Uwe Schwarzenbolz, Simone Adam, en Thomas Henle dat op 12 september 2016 in de Journal of Agricultural and Food Chemistry is uitgekomen. Het artikel is op de website van ASC Publications gratis te downloaden