Krachtige natuurlijke hoestsiroop met honing, propolis en tijm

natuurlijke hoestsiroop

Bijenproducten zijn zeer effectief bij hoest. En door deze te combineren met tijm wordt het effect alleen maar breder. De honing in dit recept werkt verzachtend op de keel en vermindert de hoestprikkel. De propolis werkt sterk antibacterieel en antiviraal en bovendien werkt de propolis ontstekingsremmend. Propolis gaat daarom de infectie en ontsteking die de hoest veroorzaakt tegen. Ook tijm is zeer goed bij hoest. Tijm werkt antibacterieel en antiviraal. De etherische oliën in de tijm bevorderen bovendien de werking van het immuunsysteem. Dit laatste doen propolis en honing overigens ook, dus dit is een win-win combinatie.

Recept hoestsiroop met honing, propolis en tijm

Ingrediënten:

  • 50 gram gedroogde tijm
  • 300 milliliter water
  • 500 gram honing
  • 15 milliliter propolistinctuur op basis van alcohol
  • sap van 1 citroen

Werkwijze:

Doe het water in een pan en breng aan de kook. Voeg de tijm toe en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Zeef de tijm dan af en vang het vocht op in een pan. Zet deze pan weer op het vuur en voeg de honing toe. Kook dit mengsel in tot een siroop en voeg ten slotte het sap van de citroen en de propolistinctuur toe. Doe de hoestsiroop in kleine schone flesjes.

Verhitten van honing

In verband met de houdbaarheid van je hoestsiroop is het in dit geval noodzakelijk de honing te verhitten. Normaal gesproken zouden wij dit niet aanraden, omdat onverhitte honing sterker antibacterieel en antiviraal werkt. Het is echter niet zo dat de honing na verhitting al deze eigenschappen verliest. Niet alle antibacterieel en antiviraal werkende stoffen in honing zijn namelijk warmtegevoelig! Het is en blijft een groot misverstand dat dit wel zo zou zijn. De werking van honing na verhitting is echter wel minder sterk en/ of breed. In sommige gevallen is dit echter nodig voor het maken van het medicinale product. Dit is iedere keer een afweging die een apitherapeut dan ook zal moeten maken.

Meer leren over bijenproducten?

Wil je meer leren over de medicinale eigenschappen van de verschillende bijenproducten? Volg onze apitherapie basisopleiding.

MENU