Koreaanse stoofperen (baesuk) met een Palmerose twist

De nashi peer, of eigenlijk simpelweg nashi, zijn Aziatische peren. In Nederland noemen we ze ook wel zandperen. De peer lijkt wellicht op een appel, maar heeft een hele subtiel, aromatische perensmaak. Wat ons betreft een echte peer voor fijnproevers! In Nederland is de peer in opkomst. Je kunt ze krijgen in toko’s en steeds vaker in de (biologische) supermarkt. Ook in Nederland wordt de nashi peer tegenwoordig gekweekt. Wij oogstten de peren van onze boom op het Canarische eiland La Palma.

Koreaanse peren

Baesuk

In Korea wordt de nashi peer gebruikt voor het maken van baesuk. Baesuk is een traditioneel recept en bestaat uit gestoomde of gekookte peren met honing, gember, kaneel en pijnboompitten. Het zijn dus niet per se stoofperen, maar vaak juist stoomperen. In Korea wordt baesuk gegeten als dessert en als medicijn. Dit is precies waar wij van houden, want zei Hippocrates het al niet? Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel. En laten in traditionele recepten nou niet geheel ontoevallig vaak bijenproducten zitten. Baesuk staat in Korea bekend voor het verminderen van hoest en andere symptomen van een verkoudheid. Het wordt als medicijn warm gegeten, terwijl het als toetje vaak koud wordt gegeten.

Palmerose twist

Op La Palma dragen de Canarische dennen zeker pijnboompitjes. Deze zijn echter niet zo groot als de commerciële variant. De oogst en verwerking is hierdoor omslachtig. Wat op La Palma veel beter verkrijgbaar is, zijn amandelen. Tussen januari en maart staan deze volop in bloei, wat een prachtig landschap oplevert. De amandelen zelf oogst de bevolking in de herfst. Vooral het noord-westen van La Palma is het gebied waar zeer veel amandelen zijn aangeplant. Daarom hebben wij er voor gekozen deze Koreaanse stoofperen te maken met amandelen in plaats van pijnboompitten.

Recept Koreaanse stoofperen

Je maakt de Koreaanse stoofperen of baesuk met een Palmerose twist gemakkelijk door het volgende recept te volgen. Het stomen duurt weliswaar een tijdje, maar de voorbereiding is maar kort.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 nashi peren
  • 4 eetlepels honing
  • 2 theelepels fijngesneden gember
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepels grof gemalen amandelen

Werkwijze

  1. De eerste stap is het voorbereiden van de nashi peren. Snijd allereerst de bovenste 1,5 cm van de peren en leg deze even apart. Deze zullen we later weer als dekseltje gebruiken. Vervolgens haal je met een appelboor het klokhuis uit de peren. Het klokhuis met de zaden gooi je weg. Hol de nashi peren nu verder uit totdat de rand van de peren nog ongeveer 2 cm is. Bewaar het vruchtvlees voor later.
  2. Snijd het vruchtvlees en, als je dat nog niet gedaan hebt, de gember fijn. Meng het vruchtvlees, gember, kaneel en honing en vul de uitgeholde nashi peren met het mengsel.
  3. Zet het dekseltje op de nashi peren en plaats deze in een stoommandje.
  4. Breng een pan met water aan de kook. Zet het gevulde stoommandje op de pan en stoom de peren gaar in ongeveer 50 minuten.

Tip: Je kunt baesuk zowel warm als koud serveren. Daarnaast kun je ook andere soorten peren voor het recept gebruiken. Maar let op: het is mogelijk dat deze langer of juist minder lang moeten stomen.

Genieten van het leven op La Palma

Wij maakten deze baesuk met Palmerose twist. Wil je ook genieten van het leven op La Palma? Kom dan naar ons Apiwellness Retreat. Naast ont-spannen, ont-haasten en ont-moeten (de laatste in dubbele zin van het woord) zul je tijdens deze week uiteraard genieten van de heerlijke groente, fruit, noten, honing en zout van het eiland. Wij kijken er erg naar uit dit met jou te delen!

MENU