Categorieën
Geen categorie

Koester de honingbij door apitherapie

Het verdiepen in de apitherapie zorgt er voor dat je geïntrigeerd raakt in het leven van de honingbij. Wanneer je eenmaal kennis hebt gemaakt met de kracht van de bijenproducten dan zorgt dit er automatisch voor dat je hier totaal anders mee om gaat. Het is alsof je een soort ‘bijenvirus’ oppakt; plotseling wil je alles weten! En niet alleen van honingbijen, maar ook van andere soorten bijen en de omringende natuur. Je gaat door heel andere ogen naar de wereld kijken en word je bewuster van de vele mogelijkheden.

liefde voor de bij

Apitherapie als manier om honingbij te beschermen

Wij hebben het wel vaker aangegeven, maar zonder de honingbij is er gewoonweg geen apitherapie mogelijk. Ook de imkerij draagt hier natuurlijk een steentje aan bij, want imkers zorgen er voor dat bijenproducten op de markt komen. Natuurlijk dient dit met hart voor de bij te gebeuren. Bijen, die gebruikt worden voor de apitherapie, dienen gezond te zijn en te blijven. Daarnaast dienen ook de bijenproducten geschikt te zijn voor consumptie en gezondheidsgebruik. Dit alles is alleen mogelijk wanneer zowel bijen als de omringende natuur worden gekoesterd! Tevens is het vaak noodzakelijk om te denken, waardoor speciale apitherapie imkerijen ontstaan.

Josien boetje imker

Imker en apitherapeut in gesprek en verenigen

Het is daarom belangrijk dat mensen die geïnteresseerd zijn in apitherapie, apitherapeuten en imkers met elkaar in gesprek gaan en blijven om het leven van de honingbijen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Je kunt dan denken aan het aanplanten en zaaien van goede bijenplanten en bomen (het liefst gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen), afzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuin, afzien van het ophangen van een wespenval en ondersteunen van de lokale projecten, bijvoorbeeld van imkerverenigingen (Nederlandse Bijenhouders Vereniging of Imkers Nederland) en natuurorganisaties. Maar door ons te verenigen kunnen we ook grotere groepen vormen die samen sterk staan en gemakkelijker op politiek niveau veranderingen kunnen doorvoeren die ten gunste komen van bijen! En dit heeft ook weer zijn weerslag op andere insecten en bijvoorbeeld wilde bijen en de staat van de natuur in het algemeen. Prachtig toch!?!

Meer weten over apitherapie?

Wil je meer weten over apitherapie? Volg de basisopleiding apitherapie. De basisopleiding is geschikt voor iedereen, die meer wil leren over de mogelijkheden van apitherapie. Wij denken aan imkers, mensen geïnteresseerd in natuurlijke geneeskunde, natuurgeneeskundig therapeuten, herboristen, voedingsdeskundigen, artsen, wetenschappers, … Wees welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU