Inslaapproblemen? Warme melk met dille en honing helpt!

Inslaapproblemen? Kun je moeilijk in slaap komen? Of vind je het moeilijk de dag af te sluiten?
Binnen de volksgeneeskunde van zowel Europa als Zuid-Amerika staat honing er om bekend rustgevend te zijn. Het drinken van warme melk met honing voor het slapen gaan, is een oud, maar zeer werkzaam, huisrecept!

Onderzoek naar honing bij inslaapproblemen

Aliju en collega’s (2012) deden onderzoek naar het effect van honing op albino ratten. Zij geven in hun onderzoeksartikel “Daily consumptio of honey” aan hoe deze volkstoepassing van honing bij inslaapproblemen waarschijnlijk werkt. Doordat de inname van honing zorgt voor een lichte verhoging van de insuline spiegel wordt er in de hersenen meer tryptofaan aangemaakt. Tryptofaan wordt in de hersenen onder andere omgezet in melatonine. Melatonine is een hormoon dat van invloed is op het slaap-waakritme. Daarnaast wordt tryptofaan omgezet in serotonine. Serotonine is een hormoon dat voornamelijk invloed heeft op stemming en emotie.

Van dit rustgevende effect van honing maken we in onderstaand recept gebruik. Het recept is zeer geschikt voor (kleine) kinderen en ouderen.

Recept honing dille melk

melk en honing bij inslaapproblemen

Ingrediënten:

  • 1 theelepel dillezaden
  • 1-2 theelepels honing
  • 250 milliliter warme melk

Werkwijze:

Maal de dillezaden fijn in een vijzel. Verwarm ondertussen de melk, maar laat deze niet koken. Neem de melk van het vuur en giet deze over de dillezaden. Laat het geheel 10 minuten trekken en zeef vervolgens de dille uit de melk. Zoet de warme dillemelk met 1 tot 2 theelepels honing. Laat voor het toevoegen van de honing het beste de melk tot onder de 50 graden Celsius afkoelen.

Ook honing zonder melk werkt!

Overigens werkt ook de inname van honing zonder melk rustgevend. Bij een allergie voor melkeiwit, een lactose-intolerantie of het principieel niet willen drinken van melk is het dan ook goed mogelijk alleen honing te nemen. Al is wel bekend dat ook melk de aanmaak van tryptofaan en hierdoor melatonine ondersteund. Hierdoor ontstaat er waarschijnlijk een synergetische effect met de honing, waarbij beiden elkaar qua werking ondersteunen, en zo uiteindelijk een sterker of breder effect ontstaat.

Meer leren?

Leer meer over de werking van honing op onze honingpagina of volg de workshop Genezende kracht van Honing.

MENU