Categorieën
Geen categorie

Hoe te reageren op een bijengifallergie?

Dit artikel is het vervolg op het eerder verschenen artikel ‘Wat is een allergie voor bijengif?‘, waarin we precies hebben uitgelegd wat een bijengifallergie inhoudt. Doordat met een bijengifallergie enkel en alleen de onmiddelijke gegeneraliseerde reactie op bijengif wordt bedoeld, komt een allergie voor bijengif minder vaak voor dan de meeste mensen denken. Maar wanneer iemand dan toch een bijengifallergie heeft en een onmiddelijke gegeneraliseerde reactie met tekenen van een anafylactische shock laat zien, wat moet je dan doen?

bijengifallergie

Stappenplan bij een allergie voor bijengif

Een onmiddellijke gegeneraliseerde reactie c.q. een anafylactische shock treedt meestal binnen 10 minuten na de bijensteek op. Het kan heel snel gaan, dus het is goed om er vooraf eens over na te denken. Het eerste wat je doet wanneer iemand tekenen van een anafylactische shock laat zien is 112 bellen. Bel daarnaast ook de huisarts, want in sommige gevallen is deze sneller ter plaatse. Iemand waarvan bekend is dat deze een allergie heeft voor bijengif draagt vaak een adrenaline auto-injector (merknaam: EpiPen) bij zich. Ook imkers en imkerijen hebben vaak een adrenaline auto-injector achter de hand voor noodgevallen. Het gebruik is vrij simpel, maar wanneer er paniek heerst zijn veel simpele dingen toch ingewikkeld. Gebruik de adrenaline auto-injector alleen in levensbedreigende situaties! Het toedienen van synthetische adrenaline in deze hoge dosering is namelijk zeer zwaar voor het hart.

Gebruik van antihistamine of hydrocortison

Bij de eerste tekenen van een allergie voor bijengif, bijvoorbeeld door urticaria (gegeneraliseerde jeuk over het gehele lichaam eventueel met galbulten), kunnen beter antihistamine drupppels (1%) worden gegeven. Ontwikkelt de situatie zich verder en krijgt iemand ook ademhalingsproblemen? Dan kan een hydrocortison capsule (250 mg) worden gegeven. Wanneer dit geen of onvoldoende effect heeft en iemand ademhalingsproblemen en hartritmestoringen krijgt dan wordt de situatie levensbedreigend en is het inzetten van de adrenaline auto-injector noodzakelijk!

Gebruik van de adrenaline auto-injector

Allereest haal je de adrenaline auto-injector uit de verpakking. Op de verpakking staat aangegeven hoe je deze vervolgens gebruikt. Meestal betekent dit dat je de zekering lostrekt en dat je vervolgens vanaf een afstand en met enige kracht de adrenaline auto-injector op het bovenbeen drukt. Je hoort dan een klik. Hou de adrenaline auto-injector nu tussen de 10 en 20 seconden in het peen om de adrenaline volledig toe te dienen. Hierna pas de adrenaline auto-injector van het bovenbeen nemen. Bekijk ook een filmpje over het toepassen van de EpiPen.
Adrenaline werkt voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Daarom is het belangrijk dat er altijd medische assistentie komt die een eventueel re-anafylactische shock kunnen opvangen!

Aanvullende (natuurgeneeskundige) middelen

Blijf rustig. Door paniek wordt de situatie alleen maar erger. Bewustzijnsverlies na een bijensteek kan absoluut voortkomen uit paniek in plaats van anafylactische shock. Stel de getroffene dus gerust. Blijf bij de getroffene en probeer deze op zijn of haar ademhaling te laten letten. Leg gerust  een hand op de bovenrug om de ademhaling rustiger en dieper te krijgen.

Zijn er geen anti-histamine, cortison en adrenaline auto-injector voor handen? Laat de betroffene dan bij de eerste tekenen van een allergie 100 milliliter propolistinctuur drinken. Propolis is de apitherapeutische tegenhanger van bijengif en kan vaak een allergische reactie op bijengif verminderen.

Heb je ervaring met acupressuur? Dan kan het stimuleren van de volgende acupunctuurpunten wellicht iemands leven redden:

  • Du Mai 26 / Du-26: opent de bronchiën waardoor iemand bij ademhalingproblemen meer lucht kan krijgen
  • Dikke darm-4 / Li-4: opent de keel bij spastische keelversluiting
  • Galblaas-20 / GB-20: Activeert het sympatisch zenuwstelsel
  • Blaas-18 / BL-18: Stimuleert de bijnieren tot aanmaak cortisol
  • Milt-6 / Sp-6: Verwijdt de kransslagaderen (arteriae coronariae) van het hart zodat het hart meer zuurstof kan krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU