Gofio amasado of Turrón de Canarias; traditionele energiereep

Gofio amasado of turrón de gofio is een zoete lekkernij, die tevens dienst doet als gezonde energiereep. Traditioneel behoort de gofio tot het basisvoedsel op de Canarische eilanden. Gofio is een soort meel van geroosterde granen. Er zijn verschillende soorten, zoals gofio van geroosterde tarwe, gofio van geroosterde mais en gofio van een mengsel van geroosterde tarwe, mais en witte bonen. Het wordt zowel verwerkt in zoute als zoete gerechten. Bekend op de Canarische eilanden zijn onder andere de gofio escaldón (gofio aangemaakt met bouillon tot een humusachtige textuur) en de pella de gofio (een buisvormig stuk gofio vermengd en gekneed samen met water, zout, honing en/ of andere smaakmakers, dat in plakjes wordt gegeten). De granen of bonen worden geroosterd met verschillende intensiteiten. Dit is afhankelijk van de voorkeur van de molenaar en uiteraard de mensen die de gofio eten.

Over de gezondheidsvoordelen van gofio

Gofio is een geliefd voedingsmiddel op de Canarische eilanden. Bovendien is het zeer gezond. Het wordt daarom gezien als een superfood. Gofio is gemaakt van hele granen. Hierdoor is het rijk aan mineralen, zoals kalium, calcium, magnesium, zink en ijzer. Daarnaast bevat het eiwitten, koolhydraten en vezels. Gofio geeft energie en is goed voor de spijsvertering. Bovendien zorgt het voor een verzadigd gevoel.

Recept traditionele energiereep

De gofio amasado of turrón de Canarias is een variant van de eerder genoemde pella de gofio. Het werd oorspronkelijk gemaakt, meegenomen en genuttigd tijdens zware arbeid op de Canarische landbouwgronden en in de bergen. Tegenwoordig wordt het nog altijd door (duur) sporters gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de Transvulcania of de Acantilados del Norte op La Palma. Om deze gezonde traditionele energiereep te maken, wordt gofio vermengd met water, honing, gedroogd fruit, zoals rozijnen of vijgen en amandelen. Het is een heerlijk tussendoortje dat snel energie geeft. Bovendien is deze energiereep gemakkelijk te maken.

Ingrediënten

  • 200 gram mais gofio (wij kozen voor tueste especial voor een wat karakteristiekere smaak)
  • 75 milliliter water
  • 75 gram donkere honing
  • 50 gram amandelen
  • 25 gram rozijnen
  • mespuntje zout

Werkwijze

Pak een kom en meng de gofio met het zout. Voeg vervolgens het water toe en meng het door elkaar. Doe de honing, amandelen en rozijnen bij het mengsel en kneed het geheel tot een lange rol. Verpak de rol in plastic folie en laat deze enkele uren in de koelkast opstijven. Haal de gofio amasado uit de koelkast en snijd deze voor het eten in dikke plakken.

Een stukje Canarische cultuur

De gofio amasado of turrón de Canarias behoort tot een stukje Canarisch cultuurgoed. Ben je benieuwd naar meer tradities en naar de Canarische levensstijl, die bekend staat tot de gezondste ter wereld? Geef je dan op voor ons Apiwellness Retreat. Op La Palma, ook wel bekend als Isla Magica, gaan we samen op ontdekking hoe jij jouw lichaam en geest dagelijks kan ondersteunen door middel van bijen, bijenproducten, ontspanning en voeding.

MENU