Categorieën
Geen categorie

Gekristalliseerde honing is niks mis mee

Wij van Bee Healthy krijgen vaak te horen dat gekristalliseerde honing niet meer goed is of afkomstig is van bijen die gevoerd zijn met suiker. Dit is echter absoluut niet waar! Hoe snel een honing kristalliseert, zegt in principe iets over de samenstelling van de honing. Het kan echter ook iets zeggen over de bewerking van de honing door de imker of industrie.

Iedere goede honing kristalliseert vroeg of laat

Iedere vakkundig geproduceerde honing zal vroeg of laat kristalliseren. Hoe snel de honing kristalliseert is afhankelijk van de samenstelling van suikers van de honing. Bevat de honing veel glucose dan kristalliseert deze snel. Voorbeelden van honingsoorten die snel kristalliseren zijn koolzaad-, paardenbloem- en klaverhoning. Bijzonder gevreesd door imkers (met name die in het buitenland, want in Nederland komt deze honingsoort vanwege het gebrek aan echte natuur veel minder vaak voor) is de honing afkomstig van de honingdauw van de schildluis Canira costata. Deze honing is rijk aan de suiker melizitose wat zeer snel kristalliseert (vaak al in de honingraten) en hierdoor nauwelijks kan worden geslingerd tot honing die we in een potje kunnen kopen. Bevat de honing veel fructose dan kristalliseert deze veel minder snel en blijft dus veel langer vloeibaar. Voorbeelden van honingsoorten die lang vloeibaar blijven zijn bos- of woudhoning (gemaakt van honingdauw in plaats van nectar) en acaciahoning.

Uitstellen van kristallisatie

Door honing na het slingeren op verschillende manieren te behandelen kan het kristalliseren van de honing uitgesteld worden. Imkers doen dit vaak door de honing thermisch te behandelen (een proces van een aantal keren verwarmen en weer koelen) en/ of de honing te roeren tot een cremige honing. Het is bekend dat binnen de voedingsindustrie honing ook nog vaak wordt verdund met invertsuiker of glucose-fructose siroop.

De mens kan honing niet verbeteren

Wij mensen kunnen van alles met honing doen, maar wij kunnen deze qua samenstelling en dus werking nooit verbeteren. Honing is een natuurproduct en is gevoelig voor licht, lucht en warmte. Iedere bewerking die wij aan de honing doen, gaat daarom gepaard met verlies of omzetting van inhoudsstoffen en hierdoor een verminderde geneeskrachtige werking! Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld verwarmen, maar ook voor slingeren en roeren. Kies daarom het liefst voor het gebruik van zo onbewerkt mogelijke honing. In principe is dit natuurlijk raathoning. Helaas is de verkoop van raathoning in Nederland niet gebruikelijk. In andere, met name Zuid-Europese, landen zien we raathoning wel veel vaker.

Lees meer over de geneeskrachtige werking van honing op onze honing in de apitherapie pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU