Categorieën
Geen categorie

COVID-19 en het gebruik van bijenproducten

COVID-19, ook wel coronavirus genoemd, heel de wereld houdt het momenteel bezig. Vanuit verschillende hoeken krijgen wij berichten doorgestuurd dat bijenproducten niet zouden werken bij het COVID-19 virus. Onzin, vinden wij. Op deze pagina vind je een uitleg waarom wij ervan overtuigd zijn dat apitherapie (de geneeskunde met bijenproducten) wel werkt.

apitherapie bij covid-19

Wat is belangrijk bij COVID-19?

COVID-19 is een besmettelijke ziekte. Deze wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus, dat wordt overgedragen van mens op mens. Het wordt daarom ook wel een infectie ziekte genoemd. Het COVID-19 virus veroorzaakt luchtwegklachten met symptomen zoals hoesten, koorts en (in ernstigere gevallen) ademhalingsproblemen.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Om infectie ziekten buiten ons lichaam te houden, komt ons afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, in actie. Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen binnendringende micro-organismen, waaronder ook virussen. Belangrijk is dan uiteraard een goede werking van het afweersysteem, zodat de binnendringer wordt herkent en zo snel mogelijk onschadelijk wordt gemaakt. Bij het voorkomen van het COVID-19 is het daarom belangrijk dat je immuunsysteem goed functioneert. Bijenproducten kunnen hier, door hun sterke immuunsysteem ondersteunende werking, zeker aan bijdragen. Maar niet alleen bijenproducten kunnen uiteraard een bijdrage leveren. Belangrijk voor het ondersteunen van het afweersysteem zijn ook bijvoorbeeld gezonde/ passende voeding, vitamine C, vitamine D3, zink, stressafbouw en voldoende ontspanning.

Toch een infectie met COVID-19

Of het immuunsysteem in staat is het COVID-19 virus met een snelle afweerreactie in de kiem te smoren, hangt niet alleen af van de verdedigingskracht van ons afweersysteem. Ook de aanvalskracht van het virus speelt een belangrijke rol. Het COVID-19 virus is een nieuw virus, maar het feit dat deze zich zo snel over de wereld verspreidt, geeft aan dat de aanvalskracht sterk is. De kans dat je ondanks een goed functionerend immuunsysteem toch een infectie met bijkomende klachten krijgt, is reëel. In dat geval is het belangrijk zo snel mogelijk in actie te komen en het lichaam te ondersteunen met bijvoorbeeld bijenproducten die een antivirale werking hebben. Ook kunnen producten worden gebruikt om de klachten als hoest en keelpijn te verlichten.

Welke bijenproducten kunnen overwogen worden en waarom?

Welke bijenproducten kunnen worden gebruikt bij COVID-19 is afhankelijk van de situatie waarin je verkeerd, wat je er mee wilt bereiken en ook wat voor jou persoonlijk werkt. Bijenproducten kennen in tegen stelling tot medicatie niet één specifiek werkingsmechanisme, maar werken op verschillende manieren. En door verschillende bijenproducten te combineren of op verschillende manieren toe te passen zijn er diverse mogelijkheden. Hieronder vind je een aantal ideeën.

Immuunsysteem versterken

Wil je het immuunsysteem versterken om klachten van het COVID-19 zo veel mogelijk buiten de deur te houden, dan is het bijvoorbeeld mogelijk combinaties van verschillende bijenproducten (ook wel krachtmixen genoemd) in te nemen. Interessant om hierin te verwerken zijn bijvoorbeeld honing, bijenpollen, bijenbrood, propolis, koninginnengelei en darrenbroed. Aanvullend kunnen bijvoorbeeld ook accupressuurpunten worden gestimuleerd met een crème waarin bijengif is verwerkt.

Heb je zelf geen klachten, maar iemand in je gezin wel, dan kan het ook nog zinvol zijn om gebruik te maken van propolisverdamping.

Let wel op dat stress een belangrijke onderdrukker is van ons immuunsysteem en dat juist in deze tijd veel mensen hier last van hebben. Het is belangrijk een manier te vinden om de stress af te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld verder worden ondersteund door rustgevende kruidenthee gezoet met wat (linde- of lavendel-) honing.

Antivirale bijenproducten

Heb je klachten? Dan is het zinvol het gebruik van de sterke antivirale bijenproducten propolis of koninginnengelei (royal jelly) te overwegen. Deze bijenproducten zorgen er voor dat virussen zich minder snel kunnen delen. Ons afweersysteem heeft hierdoor meer tijd om in actie te komen en klachten, die met de infectie gepaard gaan, zullen minder hevig zijn. Daarnaast ondersteunen beide bijenproducten de werking van het immuunsysteem en gaan ze de ontstekingsreactie die gepaard gaat met de infectie tegen. Hierdoor zullen klachten sneller afnemen en zal het ziekteverloop korter zijn. Op dit moment circuleren er op het internet berichten dat propolis geen antivirale werking zou hebben. Dit is absoluut niet waar. Hier vind je een overzicht van wetenschappelijke artikelen die een antiviraal effect van bijenproducten, zoals propolis en bijengif, laten zien.

Afhankelijk van hoe de bijenproducten worden toegepast, zullen bestanddelen uit de producten via ons spijsverteringskanaal of onze luchtwegen worden opgenomen in ons bloed. Vervolgens worden deze door middel van onze bloedcirculatie door het hele lichaam getransporteerd. Deze stoffen kunnen via deze weg hun werking uitoefenen op ons gehele lichaam. Recente berichten die aangeven dat propolis niet opgenomen kan worden in het lichaam en daarom geen werking op de longen kan hebben, zijn foutief.

Klachten verlichten en aanvullende mogelijkheden

Bijenproducten kunnen ook worden gebruikt om de klachten te verminderen. Daarnaast kan honing, eventueel aangevuld met propolis, of bijvoorbeeld in de vorm van een hoestsiroop, worden gebruikt om hoestklachten en keelpijn te verlichten. Een borstbalsem waarin bijengif en verschillende etherische oliën zijn verwerkt of een wikkel van bijenwas kunnen verdere verlichting van de klachten brengen en de ademhaling ondersteunen. Bij een verstopte neus kunnen neussprays met honing en/ of propolis van nut zijn.

Werken bijenproducten tegen COVID-19?

Werken bijenproducten direct tegen het specifieke COVID-19 virus? Heel eerlijk, kunnen wij dat ook niet weten. Je weet dit pas zeker wanneer meerdere wetenschappelijke studies aantonen dat een groep patiënten die behandeld werden met bijvoorbeeld propolis sneller genas, minder restsymptomen had en er minder doden waren gevallen dan in een groep die niet behandeld werd (hoe sneu zou dit zijn voor de laatste groep?). Helaas zijn dit soort wetenschappelijke studies er niet, want COVID-19 is een nieuw virus. Het virus waart wel al rond, dus we hebben weinig tijd om dit soort studies eerst af te wachten. En dan komen we eigenlijk bij het mooie van de apitherapie: bijenproducten zijn vrij verkrijgbaar, waardoor iedereen zelf kan uitproberen of het werkt. Afgaande op de eerder genoemde werkingsmechanismen zien wij niet in waarom het niet zou kunnen werken. Bovendien weten we uit wetenschappelijk onderzoek inmiddels dat propolis stoffen bevat die werken tegen het gerelateerde SARS- virus (COVID-2).

Waarschuwingen vooraf

Let wel op; gebruik je gezond verstand. Bijenproducten zijn geen wondermiddelen! Bijenproducten zijn geen vervanging van medische zorg. Neem bij (hevige) klachten daarom altijd contact op met je huisarts. Bijenproducten kunnen verder (ernstige) allergische reacties veroorzaken. Het is daarom belangrijk dit altijd vooraf uit te testen. Ook dienen interacties met medicijnen te worden uitgesloten.

Verder geldt: koop bijenproducten altijd bij een betrouwbare verkoper. Met bijenproducten wordt vrij veel gesjoemeld. Ook zijn ze gevoelig voor contaminatie/ vervuiling (zeker wanneer het om producten gaat die meerdere jaren in de bijenkast zijn gebruikt voor deze geoogst werden). Het verwerken van bijenproducten van (verschillende) ongecontroleerde en/ of onbekende herkomst raden wij daarom af.

Persoonlijk advies

Wil je aan de slag met apitherapie, maar twijfel je over de toepassing? Heb je onderliggende aandoeningen? Of gebruik je medicijnen? Laat van je horen via het contactformulier. Wij brengen je graag in contact met een apitherapeut voor een persoonlijk advies. Wij zijn er van overtuigd dat een persoonlijk afgestemd advies effectiever werkt, omdat deze beter past bij jou en je leven.

Getriggered door dit artikel? En wil je meer weten over de krachten en werking van bijenproducten? Meld je aan voor de apitherapie e-cursus.

Bronvermelding

 • Amoros, M., Sauvager, F., Girre, L., Cormier, M. (1992). In vitro antiviral activity of propolis, Apidologie, 23(3), 231-240.
 • Amoros, M., Simõs, C. M. O., Girre, L., Sauvager, F., Cormier, M. (1992). Synergistic effect of flavones and flavonols against herpes simplex virus type 1 in cell culture. Comparison with the antiviral activity of propolis. Journal of Natural Products, 55 (12), 1732-1740.
 • Chen, L., Li, J., Luo, C., Liu, H., Xu, W., Chen, G., … & Jiang, H. (2006). Binding interaction of quercetin-3-β-galactoside and its synthetic derivatives with SARS-CoV 3CLpro: Structure–activity relationship studies reveal salient pharmacophore features. Bioorganic & medicinal chemistry, 14(24), 8295-8306.
 • Governa P, Cusi MG, Borgonetti V, Sforcin JM, Terrosi C, Baini G, Miraldi E, Biagi M. (2019). Beyond the Biological Effect of a Chemically Characterized Poplar Propolis: Antibacterial and Antiviral Activity and Comparison with Flurbiprofen in Cytokines Release by LPS-Stimulated Human Mononuclear Cells, 21, 7(4).
 • Hashemipour MA, Tavakolineghad Z, Arabzadeh SA, Iranmanesh Z, Nassab SA. (2014). Antiviral Activities of Honey, Royal Jelly, and Acyclovir Against HSV-1, Wounds, 26(2), 47-54.
 • Kivalkina, V. P. (1969). Effects of propolis on immunological reactivity, 22. International Beekeeping Congress Summaries, 136.
 • Osés, S. M., Marcos, P., Azofra, P., de Pablo, A., Fernández-Muíño, M. Á., & Sancho, M. T. (2020). Phenolic Profile, Antioxidant Capacities and Enzymatic Inhibitory Activities of Propolis from Different Geographical Areas: Needs for Analytical Harmonization. Antioxidants, 9(1), 75.
 • Van Dissel, J., Van Ham, M. (2018). Het afweersysteem en infectieziekten, nemokennislink.
 • RIVM (2020), Actuele informatie over het nieuwe corona virus (COVID-19)
 • Shimizu T, Hino A, Tsutsumi A, Park YK, Watanabe W, Kurokawa M. (2008). Anti-influenza virus activity of propolis in vitro and its efficacy against influenza infection in mice, Antivir. Chem. Chemother., 19(1), 7-13.
 • Viuda-Martos M, Ruiz-Navajas Y, Fernández-López J, Pérez-Alvarez JA.(2008). Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. J Food Sci., 73(9), 117-124.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU