Over ons

Bee Healthy Apitherapie heeft als de doel de apitherapie in Nederland bekender te maken onder imkers, natuurgeneeskundigen en andere geïnteresseerden. Veel mensen zijn zich onbewust van de bijenproducten en de mogelijkheden om deze in te zetten als voedingssupplement, medicijn of cosmetica. Dit terwijl de apitherapie bij praktisch alle gezondheidsproblemen genezing of verlichting van klachten kan bieden. De bijenkast is een volledige apotheek! Voor een ieder die hier meer over wil weten bieden wij een basisopleiding en een e-cursus apitherapie aan.

Onafhankelijke en kritische informatie

Wij bieden via onze website, lezingen, workshops en opleidingen onafhankelijke, en tegelijkertijd kritische, informatie voor gebruiker, therapeut en imker. Wij verkopen zelf geen bijenproducten, dus hebben er geen enkel belang bij bepaalde producten te adviseren. Dit maakt dat wij objectief kunnen zijn en blijven.

Ondersteuning voor imker

Daarnaast hechten wij veel waarde aan de kwaliteit van bijenproducten. Door middel van onze lezingen, workshops en opleidingen proberen wij dan ook imkers bewust te maken van wat er zich in hun bijenkast bevindt en hoe ze hier het beste uit kunnen halen. Speciaal voor imkers hebben wij de e-cursus Apitherapie Imkerij ontwikkeld.

Van wetenschappelijk onderzoek naar praktijk

Tegelijkertijd proberen wij het wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan naar de klinische werking van apitherapie dichter bij de gebruiker en de therapeut te brengen. Door de verschillende bijenproducten op andere manieren in te zetten of met elkaar en andere natuurgeneeskundige stromingen te combineren kunnen individuele op maat gemaakte behandelplannen worden gemaakt, zodat iedere klacht of aandoening succesvol behandeld kan worden. Voor mensen die apitherapeut willen worden hebben wij de vervolgopleiding tot apitherapeut ontwikkeld.

Ons team en docenten

Wij zijn zeer trots op ons jonge team.

Ons team


Bee Healthy Apitherapie bestaat uit:

  • Josien Boetje MSc (docent en onderwijskundige)
  • Ruby van den Heuvel Msc (docent en natuurgeneeskundig therapeut)
  • Kim Vaessen-Joosten (imker en energetisch therapeut)

Lees onder de verschillende tabs meer over ons.


Josien Boetje


josien-imkerJosien Boetje MSc is van jongs af aan gefascineerd geweest door de bijen en hun manier van leven. Toen ze zich begon te verdiepen in gezonde, natuurlijke voeding, ontdekte ze al gauw de kracht van honing, bijenpollen en propolis. Inmiddels vormen de bijenproducten een belangrijk deel van haar dieet. Na haar studie heeft ze in zowel binnen- als buitenland diverse cursussen op het gebied van bijenhouden en apitherapie gevolgd. Ze heeft een tijd op een imkerij gewerkt, waar ze intensief met bijen heeft gewerkt en hier veel over heeft geleerd. Josien vindt het belangrijk om mensen op een inspirerende manier kennis te laten maken met de bijenwereld. Ze geniet ervan haar kennis en ervaring hierover te delen.

In het dagelijks leven is Josien lerares Arabisch en Spaans. Ze gebruikt in haar lessen een veelvoud aan interactieve werkvormen en is gespecialiseerd in het gebruik van ICT in het onderwijs. Ze spreekt een veelvoud aan talen, houdt van reizen en het leren kennen van andere culturen. Hiernaast houdt ze zich bezig met het vormgeven van lesmaterialen.

Je kunt bij Josien terecht voor lezingen en workshops.
Neem contact op met Josien via josien@bee-healthy-apitherapie.nl

Ruby van den Heuvel


Ruby van den HeuvelRuby van den Heuvel MSc is door een combinatie van opleiding en persoonlijke ervaring overtuigd geraakt van de kracht van de natuur. Ook de kracht van diverse bijenproducten heeft zij inmiddels zelf mogen ervaren. Naar aanleiding hiervan is Ruby zich verder gaan verdiepen in de bijenproducten en heeft inmiddels verschillende cursussen en workshops in binnen- en buitenland gevolgd. Graag wil zij haar opgedane ervaring en kennis in opleidingen, workshops en natuurgeneeskundig consulten delen met anderen.

In het dagelijks leven werkt Ruby als natuurgeneeskundig coach in haar eigen bedrijf Herbiatic. Zij werkt volgens zowel westerse holistische denkwijze als oosterse visie. De apitherapie is één van de belangrijkste behandelmethoden in haar natuurgeneeskundige praktijk. Daarnaast is Ruby werkzaam als docent bij verschillende natuurgerichte opleidingsinstituten in Nederland. Uiteraard wordt hier ook geregeld aandacht besteedt aan apitherapie. Maar ook in haar vrije tijd is Ruby een ‘bezig bijtje’ Ze besteedt graag aandacht aan een van haar hobby’s: wandelen in de natuur, wildplukken van wilde eetbare en medicinale kruiden en planten, koken, tuineren in haar (wilde) kruidentuin, kanoen, windsurfen, zoeken van mineralen en gesteenten en gesteentebewerking.

Je kunt bij Ruby terecht voor meer informatie over het therapeutisch inzetten van apitherapie; natuurgeneeskundig advies; allergien, hooikoorts en pollendesensiblisatie; medisch en cosmetisch gerichte lezingen en workshops.
Neem contact op met Ruby via ruby@bee-healthy-apitherapie.nl

Kim Vaessen-Joosten


apitherapeut Kim vaessenVanaf lesjaar 2018-2019 zal Kim Vaessen-Joosten ons team komen versterken! Kim werkt als energetisch therapeut in haar praktijk Bee Inspired. Ze werkt volgens een holistische werkwijze, waarbij niet alleen de klacht wordt aangepakt, maar de mens wordt gestimuleerd om het beste uit hem of haar zelf te halen.. Ook de apitherapie heeft hierbinnen een plekje gevonden. Naast haar therapeutisch werk geeft Kim lezingen en workshops aan volwassenen over bijen. Ook geeft zij voorlichting op scholen over bijen en apitherapie. Verder houdt ze zich bezig met de absolute basis van het bestaan van de bijen, namelijk hun voeding, en zet zij zich in voor biodiversiteit.

Na een carriëre in de sales besloot Kim enkele jaren geleden het roer om te gooien. Zij besloot een cursus bijen houden te volgen en is naast haar reguliere werk imkerij BreeBees gestart. Hierdoor raakte zij verder geïnteresseerd in de werking en de kwaliteit van de bijenproducten De bijen hebben haar geinspireerd tot het volgen van een apitherapie opleiding en het omzetten van haar imkerij van een gewone naar een apitherapie imkerij om het beste uit haar bijenkasten te kunnen halen. Kim is woonachtig in Limburg met haar man en 3 kinderen.

Kenniscentrum Apitherapie Bee Healthy (2021)
MENU