Categorieën
Geen categorie

Combinatie bijenproducten en kruiden

kruidengeneeskunde2Kruiden zijn volgens ons een hele mooie aanvulling en verdieping op de medicinale werking van bijenproducten. Dit werkt overigens ook andersom want bijenproducten zijn een geweldige aanvulling en verdieping op de medicinale werking van kruiden. In onze opleidingen en workshops besteden we uiteraard ook aan deze combinaties aandacht. Er komt gelukkig steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar de combinatie tussen bijenproducten en kruiden, zodat onze visie hierop ook steeds meer en meer wordt bewezen!

Wetenschappelijk onderzoek naar combinatie

Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten inmiddels onomstotelijk zien dat bijenproducten de werking van kruiden versterken en andersom. Een onderzoek met een negatieve uitkomst hebben wij nog niet gezien!
Zo toont wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld aan dat de combinatie van propolis en cranberry sterker werkt bij een blaasontsteking dan beide natuurlijke middelen alleen. Daarnaast is voor de antioxidante en leverbeschermende werking van artisjok en mariadistel aangetoond dat deze nog verder kan worden versterkt door het toevoegen van honing. Een ander wetenschappelijk onderzoek laat zien dat koninginnengelei (ook wel royal jelly genoemd) de geheugenbevorderende en dementie tegengaande werking van ginkgo biloba en echte ginseng ondersteunt en versterkt.
Dit is slechts een greep uit het assortiment van onderzoeken en natuurlijk komen er nog steeds meer bij!

Nieuw wetenschappelijk onderzoek

Kyung-ok-koIn februari 2016 wordt er in de Journal of Ethnopharmacology weer een nieuw onderzoek gepubliceerd. Het onderzoek is gedaan naar een populair supplement dat in China wordt gebruikt om de bloedcirculatie te bevorderen en de kans op leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals dementie en herseninfarct te verkleinen. Het middel heet Kyung-Ok-Ko (vaak afgekort tot KOK) en bestaat uit verschillende Chinese kruiden en honing, te weten:

 

  • Rehmannia of Chinees vingerhoedskruid – Rehmannia glutinosa var. purpurae
  • Chinese boksdoorn – Lycium chinense
  • Agarhout – Aquillaria agallocha
  • Poria – Poria cocos
  • Echte ginseng – Panax ginseng
  • Honing

Het onderzoek (helaas op ratten, dus vervolgonderzoek op mensen is nodig) toont aan dat het middel bloedklontering vermindert, de bloedcirculatie positief stimuleert en beschermend werkt tegen thrombose. Het effect was groter dan ooit bij de losse kruiden is gemeten. Een eventueel risico op ongewenste bloedingen door een bloedverdunnend effect was afwezig. De resultaten van dit onderzoek gecombineerd met het feit dat de Chinezen dit middel zo enthouasiast en met positief resultaat inzetten betekent voor ons dat het natuurlijke supplement Kyung-Ok-Ko (of natuurlijk een zelf nagemaakt soortgelijk product) uitstekend kan worden ingezet op hart- en vaatziekten die gepaard gaan met het samenklonteren van het bloed te verminderen en te voorkomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de werking va de diverse bijenproducten? Geef je dan op voor onze opleiding, onze e-cursus of volg een van onze workshops! Wil je meer weten over de medicinale krachten van kruiden? Dan kun je terecht bij Herbiatic: Haal meer uit de natuur!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU