Bijenproducten

De kern van de apitherapie zijn de zogenoemde bijenproducten. Specifiek zijn dit de producten die geproduceerd worden door honingbijen. Ook het gebruik van bijengif in de vorm van bijensteken en het gebruik van hele bijen worden hier vaak toe geordend. De meeste mensen kennen het bijenproduct honing. Hoewel honing verreweg het bekendste bijenproduct is, bestaan er naast honing nog een veelvoud aan andere zogenoemde bijenproducten, die vanwege hun geneeskrachtige waarde ter ondersteuning van de gezondheid van mens en dier worden ingezet.

Geneeskrachtige bijenproducten

De zogenoemde medicinale bijenproducten zijn:

 • Honing:

  Honingbijen maken honing van zowel nectar van bloemen als honingdauw, een uitscheidingsproduct van luizen. Veel mensen kennen honing als natuurlijke zoetstof, maar honing kan zoveel meer.  Honing is een probaat middel bij keelklachten en in de wondverzorging. Daarnaast word honing onder andere toegepast bij spijsverteringsproblemen en een ontregelde darmflora.

 • Propolis:

  Propolis stellen de bijen samen uit harsen van bomen en struiken. Zij voegen hier verschillende enzymen uit hun kopklieren en wat bijenwas aan toe, om vervolgens ieder kiertje en gaatje in de bijenkast er mee af te dichten. Dit om zich te beschermen tegen vocht en tocht en om ziektes in het volk tegen te gaan. Propolis heeft onder andere ziektekiemenremmende eigenschappen, stimuleert de lichaamseigen afweer en werkt ontstekingsremmend. Propolis wordt dan ook graag gebruikt bij infecties en ontstekingen van aller aard.

 • Stuifmeel in de vorm van bijenpollen en bijenbrood:

  Bijenpollen zijn pakketjes stuifmeel van bloemen. Bijenbrood is een product dat ontstaat wanneer een bijenvolk de bijenpollen in de bijenkast onder toevoeging van enzymen en honing heeft verwerkt en opgeslagen. Bijenpollen en bijenbrood zijn zowel voor de bijen als voor andere dieren, zo ook de mens, echte krachtpakketjes. Het zijn bijvoorbeeld goede bronnen voor plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren, die belangrijk zijn voor opbouw en herstel van ons lichaam.

 • Bijenwas:
 • Bijenwas is de was waarvan de honingbijen in de bijenkast de raten, waarop zij leven, maken. Het  wordt volledig door de bijen zelf gemaakt in de zogenoemde wasklieren. Bijenwas is bekend als toevoeging in geneeskrachtige zalven en voedende crèmes. Daarnaast wordt bijenwas ook verwerkt tot bijvoorbeeld oorkaarsen bij oorproblemen en wikkels en pakkingen bij pijnklachten.

 • Koninginnengelei:

  Koninginnengelei wordt ook wel royal jelly of gelee royale genoemd. Het is het voedersap voor de koningin, dat in de kopklieren van jonge bijen wordt geproduceerd. Vandaar dat ook nog weleens de benaming koninginnenbrei voorkomt. Koninginnengelei wordt ingezet bij extreme belasting van het lichaam. Koninginnengelei wordt daarom met name gebruikt tijdens en na zware ziekteprocessen, auto-immuunaandoeningen en ernstige vermoeidheid.

 • Darrenbroed:

  Darrenbroed bestaat uit de larven van de mannelijke bijen, de darren.  Producten hiervan worden ook wel apilarnil genoemd. Darrenbroed wordt binnen de apitherapie met name ingezet bij hormoon gerelateerde problemen en klachten van de schildklier en de bijnieren.

 • Bijengif:

  Bijengif is het meest gevreesde bijenproduct, want het is het gif dat de vrouwelijke honingbijen bij zich dragen en inspuiten wanneer ze een dier of een mens steken. Bijengif wordt onder andere ingezet bij chronische degeneratieve processen van het bewegingsapparaat en aandoeningen die met chronische ontstekingsreacties gepaard gaan.

 • Bijenkastlucht:

  Bijenkast- of bijenvolklucht is, zoals de namen al doen vermoeden, de lucht uit/ in de bijenkast. Deze wordt beschikbaar gemaakt met een speciaal inhalatieapparaat. Bijenkastlucht wordt ingezet bij allerhande klachten en aandoeningen van de luchtwegen.

 • Extracten van de hele bij:

  Hele bijen worden gebruikt in alcoholische extracten, ook wel apis genoemd. Het extract van hele bijen wordt ingezet bij problemen van het bewegingsapparaat. Daarnaast wordt de tinctuur gebruikt in de homeopathie. In de homeopathie worden verdunning van het extract gebruikt bij bijvoorbeeld huiduitslag, gewrichtsproblemen, blaasontsteking, nierproblemen en keelontsteking.

Overige bijenproducten

Andere bijen en/ of imkerijproducten waarvan een geneeskrachtige werking is aangetoond, zijn:

MENU