Binnen een bijenvolk leven verschillende soorten bijen. Dit zijn de werksters, darren (mannelijke bijen) en de koningin.
Werksters
In de zomer leven er tussen de 40.000 en 60.000 bijen in een volk. In de winter zijn dat er tussen de 5.000 en 20.000. Het merendeel van de bijen zijn werksters, de vrouwtjes. In de winter zijn er zelfs uitsluitend werksters in het volk! Werksterbroed wordt door de koningin in kleine raatcellen gelegd. Binnen 21 dagen ontwikkelt het eitje zich tot een werkster. Werksters zijn niet vruchtbaar en kunnen alleen onbevruchte eitjes leggen.
Gedurende haar leven voert een werkster verschillende taken uit: eerst het poetsen en de broedverzorging, dan het bouwen van raten. Verdere taken zijn: voorraadbeheer, verhitten, luchten en waakdienst bij het vlieggat. Pas in de laatste levensfase verlaat ze het volk om te gaan verzamelen. Naast nectar en honingdauw, verzamelt ze ook pollen, water en plantenhars. Bijen dansen een buitengewoon nauwkeurige zonnedans in de vorm van een lemniscaat als middel om richting en afstand van rijke nectarbronnen over te brengen aan de andere bijen. Gedurende de zomer leeft een werkster 5-6 weken; in de herfst en winter 4-6 maanden.
Darren
In de zomer leven er een paar honderd darren in het bijenvolk. Ze vallen op door hun forsere lichaamsbouw en hun grote facetogen. Darren moeten door de werksters gevoed worden. Zodra er in de natuur voldoende nectar aanwezig is, wordt darrenbroed aangelegd. Darren ontwikkelen zich uit onbevruchte eitjes en hebben 24 dagen nodig om tot ontwikkeling te komen. Hun voornaamste taak is het bevruchten van de koningin. Darren kunnen niet steken. Zodra de werksters aan het einde van de zomer ophouden de darren te voeden, moeten ze het volk verlaten en sterven ze.
Koningin
De koningin heeft voor haar ontwikkeling slechts 16 dagen nodig. Ze is groter dan de andere bijen en haar achterlijf is in verhouding tot de vleugels langer als dat van de werksters. Ze is het enige volontwikkelde vrouwtje in het bijenvolk. De koningin verlaat de korf slechts eenmaal in haar leven voor de bruidsvlucht. Ze vliegt dan zo hoog mogelijk de lucht in, waar ze bevrucht wordt door 10-15 darren die dezelfde hoogte bereikt hebben. Hierna bestaat haar voornaamste taak uit het leggen van eitjes en het regelen van het leven in het volk met haar feromonen. In het hoofdseizoen kan de koningin tot wel 2000 eitjes per dag leggen, wat meer is dan haar eigen lichaamsgewicht! Deze enorme voortplantingskracht dankt ze aan het speciale voer wat ze krijgt: koninginnengelei, ook wel royal jelly genaamd. Meer informatie hierover vind je op de pagina over royal jelly.