In Europa is het houden van bijen in bijenkasten het meest wijdverspreid. Slechts op enkele plekken, zoals die op de Duitse Luneburger Heide, vinden we nog een exclusieve korfimkerij.
Bestuivingsimkerij
Het imkeren met kasten maakt het reizen gemakkelijker. Dit is nodig wanneer men de volkeren inzet voor bijvoorbeeld de bestuiving van gewassen zoals appels, kersen, maar ook hulstsoorten voor kerstversieringen. Ook worden volken ingezet voor de zaadteelt van bijvoorbeeld uien, radijsjes en wortelen.
Honingimkerij
Naast de zaad en bestuivingsimkerij kan men zich ook focussen op het oogsten van honing. Op een vaste plek kan men gemiddeld 20-40 kilo honing per volk per jaar oogsten. Door het reizen naar plekken waar veel dracht (bloeiende planten) zijn, kan de honingoogst vermeerderen. In Nederland reizen imkers vaak naar koolzaadvelden, lindebomen, springbalsemien, heide en fruitboomgaarden. Naast het reizen, hebben ook de manier van imkeren, het type kast en het bijenras invloed op de oogst.
Hobbyimkerij
Als laatste hebben we nog de hobbyimkerij. In Nederlands zijn de meeste imkers hobby-imkers. Deze houden de bijen voor hun plezier. Het is een erg fascinerende en ook rustgevende bezigheid. Daarnaast proberen ook de meeste hobbyimkers een zakcentje bij te verdienen met de verkoop van honing en eventueel andere bijenproducten.
Advies bij aanschaf van bijenproducten
Wij vinden dat je spaarzaam met de bijenproducten om dient te gaan. Dit geldt zowel voor oogsten als ook voor het gebruik om gezondheidsredenen. Het is voor de gezondheid van een bijenvolk belangrijk alleen te oogsten wat de bijen kunnen missen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de bijen uit te buiten. Probeer dan ook om achter het verhaal te komen van de bijenproducten die je koopt.
Wat gebruikt een imker?
Het traditionele beeld van een imker is een man in een soort maanpak. Want bijen steken, en daar moet je je voor beschermen! Wanneer men echter voorzichtig te werk gaat, is een pak niet noodzakelijk. Bijen steken alleen wanneer ze zich aangevallen of in het nauw gedreven voelen, of als er iets met het volk aan de hand is. Met de steek willen ze je dus eigenlijk iets vertellen.
Beroker
Om de bijen wat rustiger te maken gebruiken imkers een beroker. Door wat rook de kast in te blazen, denken de bijen dat hun kast ingevaar is, en zuigen ze zich vol met nectar. Hierdoor worden ze trager en minder steeklustig, net zoals mensen beter gestemd zijn met een volle maag!
Beitel
In een kast hangen raampjes, waar de bijen hun raat in bouwen. Meestal zijn de raampjes met propolis vastgeplakt aan de kast, waardoor de imker een beitel nodig heeft om ze los te maken, zodat hij het volk kan inspecteren.
Kunstraat
De raampjes kunnen door de imker ingesmolten worden met kunstraat. Dit is een velletje pure bijenwas, waar de hexagonale raatvorm al is voorgedrukt. Zo hebben de bijen al een begin om aan verder te bouwen. Het is ook mogelijk om de bijen zelf te laten bouwen, bijvoorbeeld om raathoning te winnen. Als je wilt dat dit in het raampje gebeurd, is het wel nodig om ze een beginnetje mee te geven. Anders gaan de bijen hun eigen gang en bouwen ze schots en scheef. Dit ziet er prachtig uit, maar het is wel lastig als je je volk wilt controleren!
Zwermen
Van mei-juni is de zwermperiode. Het wordt dan zo vol in de bijenkasten, dat het tijd wordt ruimte te maken voor een nieuw volk. De oude koningin verlaat met een deel van de bijen de korf, en gaat in een nabijgelegen boom hangen. Vanuit daar zoeken ‘scouts’ bijen een nieuwe plek om zich te nestelen. De imker, die niet al zijn bijen weg wil zien vliegen, moet in die periode dan ook erg alert zijn! Anders beland de zwerm bijvoorbeeld bij iemand in de tuin. Als dit het geval is, kun je een imker benaderen om de zwerm te komen vangen. In de kast waar de zwerm uitkomt, kweken de overgebleven bijen een nieuwe koningin en wordt er een nieuw volk geboren.