Royal Jelly in de apitherapie

Royal Jelly is het voedersap voor de koninginnenlarven en de bijenkoningin en wordt ook wel Gelee Royal of in het Nederlands koninginnegelei genoemd. Royal Jelly kan alleen worden gemaakt door jonge werkbijen (5de tot en met de 15de levensdag), die het produceren in hun kaakklieren. Het is de enige beslissende factor of een bevruchte eicel uitgroeit tot een koningin of tot een werkbij. De koningin wordt er haar hele leven mee gevoed.

Dat Royal Jelly zeer krachtig is blijkt wel uit het feit dat de koningin vijf dagen eerder geboren wordt en tweemaal groter is dan een gewone werkbij. Doordat de koningin permanent gevoed wordt met de gelei, krijgt ze een enorme weerstand tegen vele ziekten en wordt zij vele jaren ouder dan de werksters. Het meest opzienbarende is de vruchtbaarheid en de energie van haar om in de intensieve broed- periode per dag meer dan haar eigen lichaamsgewicht aan eitjes te leggen.

Royal Jelly is niet alleen van levensbelang voor de bijenkoningin, het bevat ook voor de mens een overvloed aan hoogwaardige op bouwstoffen. Vanwege de opbouwende, stimulerende en vitaliserende eigenschappen is pure Royal Jelly waardevol natuurproducten voor het opbouwen en handhaven van de algehele conditie, vitaliteit en gezondheid

Winning

Het winnen van Royal Jelly is voor een imker geheel iets anders dan bijvoorbeeld het winnen van honing. Koninginnengelei wordt namelijk alleen in grotere hoeveelheden aangemaakt wanneer een bijenvolk een nieuwe koningin nodig heeft. Vandaar natuurlijk ook de naam. Voor de winning van koninginnengelei bouwt de imker dan ook binnen een gezond bijenvolk wel 40 tot 50 kunstmatige koninginnencellen. De bijen vullen deze koninginnencellen 72 uur lang met koninginnengelei waarna de imker het koninginnengelei oogst. Tussen de 5 en 7 koninginnencellen leveren de imker ongeveer 1 gram koninginnengelei op. Koninginnengelei is dan ook een duur product.

Traditioneel gezien wordt er vooral in Frankrijk en Italië veel Royal Jelly gewonnen. Momenteel komt er ook veel koninginnengelei uit China. Deze koninginnengelei is afkomstig van een ander bijenras dan wij in Europa hebben. Bovendien zijn er meldingen dat deze koninginnengelei van dubieuze afkomst is en dat de bijen hier onder onerbarmelijke omstandigheden worden gehouden.

Inhoudsstoffen

Eiwitten en aminozuren 10%
Suikers 10%
Onverzadigde vetzuren 6%
Water 60-70%
Vitaminen
Mineralen
Hormonen: choline en acetylcholine
Carbonzuren
Geur(aroma)- en kleurstoffen

Eigenschappen

Koninginnengelei werkt:

  • antibiotisch,
  • antiviraal,
  • antibacterieel,
  • antifungaal,
  • stimuleert het immuunsysteem,
  • stofwisseling stimulerend,
  • tonisch voor het centraal zenuwstelsel,
  • tonisch voor het uro-genitaalsysteem,-ondersteunend op de groei en het behoud van gezonde botten en tanden.

Bereidingen

Koninginnengelei is een zeer gevoelig product en wordt daarom vaak gevriesdroogd, als drinkampullen of vermengt met honing en pollen aangeboden. In Frankrijk zijn er ook capsules op de markt waarbij koninginnengelei wordt gemengd met de poeder van gevriesdroogde dode bijenlarven. Uitwendig wordt koninginnengelei ook wel toegevoegd aan haarverzorgingsproducten, zalven en crèmes.

Toepassingen

Koninginnengelei beschermt de mens tegen belasting van milieuverontreiniging. Koninginnengelei kan inwendig worden ingezet bij een tal van problemen zoals griep, virale bronchitis, osteoporose, schimmelinfecties (ook in de longen), vaginale infecties, overgangsklachten en vermoeidheid. Koninginnengelei activeert de lichamelijke en geestelijke prestatiekracht, versterkt het immuunsysteem en werkt als tonicum voor hart en bloedvaten. Uitwendig kan koninginnengelei ouderdomsvlekken en rimpels verminderen, littekens tegengaan en onreine huid verminderen.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is puur bedoeld voor informatieve doeleinden. Heeft u bepaalde medische of psychische klachten? neem dan altijd contact op met een apitherapeut voor natuurgeneeskundig advies gebaseerd op uw persoonlijke situatie.

Royal jelly kopen

Wil je koninginnengelei (royal jelly) kopen? Je bestelt koninginnengelei eenvoudig in onze webshop.

MENU