Hele bijen en apis uit de homeopathie

De apitherapie kan in sommige gevallen gebruik maken van extracten van hele bijen. Ook de bijen op zichzelf zijn dus medicinaal. Hiervan getuigen de verschillende manieren waarop hele bijen in een extract of product worden verwerkt. Ook van oudsher worden over de hele wereld al bijenextracten en fijngewreven hele bijen van verschillende bijensoorten gebruikt. Daarnaast is het homepathische middel Apis mellifica gebaseerd op hele bijen.

Winning

De gehele bij, dat wil zeggen het gehele insect (meestal dode bijen), wordt verwerkt tot verschillende producten.

Inhoudsstoffen

Hele bijen bevatten eigenlijk alle bestanddelen die ook in de verschillende producten die bijen voortbrengen voorkomen. Dit komt natuurlijk omdat de bij al deze producten zelf maakt en gebruikt. Extracten van hele bijen bevatten dan ook bijengif, de kliersappen, het maagdarmkanaal met inhoud (de honing) en eventueel bijenpollen. Daarnaast bevat het extract natuurlijk bijenbloed. Bovendien bevat de huid van de bijen grotere hoeveelheden chitine, dat ook in het extract terecht komt.

Eigenschappen

De eigenschappen zijn geheel afhankelijk van de bereiding of het product dat wordt gebruikt. Voor meer informatie zie toepassingen.

Bereidingen

In Europa kennen wij een tinctuur (alcoholextract) van bijen onder de naam Apis of Apis mellifica. Een tinctuur van bijen wordt gemaakt door bijen voor langere tijd in alcohol te laten trekken en dit mengsel vervolgens af te filteren zodat een helder alcoholisch bijenextract over blijft. Dit product kan medicinaal worden ingezet. Deze tinctuur kan ook homeopathisch verdund worden en wordt dan binnen de homeopathie nog wel eens ingezet in de vorm van druppels, granules, tabletten, globuli of creme. Daarnaast wordt er ook een product op de Europese markt aangeboden dat Apsinum heet. Apsinum is een homeopatisch middel dat gemaakt wordt van vermalen bijenangels (en dus ook bijengif).

Bijen worden in Afrika vermalen en aan zalven toegevoegd. Ook wordt er in Afrika onder de naam kitosan een tinctuur gemaakt van de huid van bijen.

Toepassingen

In sommige landen worden hele bijen gegeten. Zalven met fijngemalen bijen er in kunnen worden gebruikt bij pijn en dan met name wanneer deze pijn te maken heeft met klachten van de gewrichten. De tinctuur van hele bijen wordt traditioneel gebruikt voor het desensibiliseren bij een allergie voor bijensteken. Dit echter met wisselende resultaten. Een creme op basis van de oertinctuur van hele bijen kan worden gebruikt bij reumatische klachten en ontstekingen van de lymfe knopen. Kitosan (een tinctuur gemaakt van de huid van bijen) kan worden ingezet bij gewrichtsklachten.

Homeopathische verdunningen die op basis van deze tinctuur tot stand zijn gekomen worden in de vorm van druppels, granules, tabletten of globuli binnen de homeopathie gebruikt voor de behandeling van diverse klachten. De homeopathie is een holistische geneeswijze waarbij niet alleen naar de klachten waarvoor iemand hulp zoekt wordt gekeken, maar het functioneren van de gehele mens, zowel lichamelijk als psychisch, wordt onderzocht. Iedereen is anders en dit betekent dat bij ieder individu ook een ander homeopathisch middel past. Het is daarom erg moeilijk in het kort aan te geven bij welke klachten het homeopathische middel Apis allemaal wordt ingezet. Lees hier meer over de werkwijze van de homeopathie en het middel Apis.

Een bekende toepassing van het homeopathische middel Apis is de acute behandeling van insectensteken en brandwonden. In acute gevallen, bijvoorbeeld bij ernstige, snel optredende, zachte zwellingen die heet aanvoelen, brandende of stekende pijn veroorzaken en lichtrood / roze van kleur en zeer gevoelig voor aanraking zijn, wordt het middel Apis melifica in verdunning D4-D8 ieder uur ingenomen. Het is een middel dat dan ook in menige homeopathische huisapotheek te vinden is.
Daarnaast hebben wij van meerdere imkers en partners van imkers die met een grote en heftige zwelling op bijensteken reageren, vernomen dat zij in de zomertijd preventief het homeopathische middel Apis mellifica innemen om ernstige zwelling na een bijensteek te voorkomen.

Verder wordt het op hele bijen gebaseerde middel apsinum als crème binnen de homeopathie ingezet voor de behandeling van insectensteken, pijnlijke zwellingen en huiduitslag.

Let op!

De informatie op deze webpagina is puur bedoeld voor informatieve doeleinden. Ervaart u zelf medische of psychische klachten? Neem dan contact op met een apitherapeut voor een vakkundig advies.

Apitherapie Webshop

Ben je op zoek naar de tinctuur van hele bijen? Je bestelt de tinctuur van hele bijen eenvoudig in onze webshop.

MENU