Darrenbroed

Herkomst

In veel Afrikaanse en Aziatische landen worden bijenlarven beschouwd als een delicatesse. De samenstelling van darrenlarven maakt het tot een hoogwaardige voedingsbron met een hoog aandeel licht verteerbare eiwitten. Naast het gebruik als hoogwaardige bron van eiwitten, kunnen darrenlarven medicinaal worden ingezet. In Rusland wordt darrenhomogenaat (het extract uit darrenlarven) al lang ingezet in de geneeskunde. Ze worden gezien als afrodisiacum en hebben een algemeen versterkende werking. Recent onderzoek heeft aangetoond dat insectenlarven bioactieve stoffen in en op hun huid hebben die hen beschermen tegen micro-organismen en ziekten. Dit verklaart waarschijnlijk ook deels het versterkende effect op het immuunsysteem dat is waargenomen bij gebruik van de darrenlarven.

Winning

Darrenlarven kunnen op verschillende manieren worden gewonnen. Men kan de larven uit geopende of onverzegelde cellen van de raat schudden. De verzegelde cellen worden geopend met een fijn gekarteld mes, en de larven en poppen worden op een schone ondergrond eruit geschud. De larven worden hierna in schoon water gewassen en kunnen direct vers gebruikt worden of ingevroren worden voor later gebruik. Daarnaast worden de darrenlarven ook wel gevriesdroogd en (grof) verpoederd. Het overgebleven product wordt verkocht als een hoogwaardig supplement genaamd apilarnil.
Een andere manier is het uitpersen van de raat. Sommige imkers snijden darrenbroed uit het bijenvolk als manier om de varroamijt te bestrijden. Door de raat uit te persen, in plaats van weg te gooien, kan men een hoogwaardig extract verkrijgen, wat ook wel darrenhomogenaat wordt genoemd. Dit extract wordt in de vriezer bewaard of door honing geroerd om het te conserveren. Daarnaast is het mogelijk om de gehele raat te koken. De bijenwas lost op in het water en kan gefilterd worden, zodat men de gekookte larven overhoud.

 Inhoudsstoffen

De chemische samenstelling van volgroeide en niet volgroeide honingbijen heeft niet zo veel aandacht ontvangen als die van andere producten. Hierdoor kunnen alleen gegevens met weinig details worden gepresenteerd (zie tabel). De inhoudsstoffen zijn weergegeven als percentage van het versgewicht, de vitamines in International Units per gram.

Honingbij Biefstuk Soja
Volgroeide
larven
Pop Volwassen
Water 77.0 70.2 72.1 74.1 70.0
As 3.0 2.2 1.1 1.5
Eiwitten en Aminozuren 15.4 18.2 17.9 17.7 12.9
Vetten 3.7 2.4 2.8 2.8 5.9
Glycogeen 0.4 0.8 1 0.1-0.7 2.4
Vitamine A 107 51.3 0
Vitamine D 6863 5165
Chitine 4.1 1.7

Daarnaast bevatten darrenlarven onder andere suikers, vitamine B1, B2, B6 en E, calcium, fosfor, natrium, zink, mangaan, ijzer, koper, kalium, choline, polyfenolen en testosteron.

Eigenschappen

  • anabolische stimulator
  • reguleert de geslachtshormonen
  • potentie verhogend, natuurlijk viagra
  • ondersteunt de aanmaak van gezonde spermacellen
  • versterkt het immuunsysteem
  • antiviraal
  • bron van zeer hoogwaardige eiwitten
  • vitaliserend (ook na en tijdens chemotherapie)
  • stemming verbeterend
  • ontstekingsremmend

Bereidingen

Darrenlarven kunnen op verschillende wijzen bereid worden. Als voedingsmiddel kunnen hele larven rauw, gekookt, gefrituurd of ingemaakt gegeten worden, wat in Japan ‘Hachinoko’ wordt genoemd. In Rusland wordt het extract uit darrenlarven, darrenhomogenaat, medicinaal ingezet. In Roemenië kent men sinds tientallen jaren het middel Apilarnil. Het bevat gevriesdroogde darrenlarven (en soms bijenpollen) en wordt als voedingssupplement met een algemeen versterkende werking ingezet. In Kroatië worden gevriesdroogde darrenlarven als voedingssupplement vooral in honing-pollen-propolis-mixen aangeboden.

Darrenbroed kopen

Op zoek naar darrenbroed. Darrenbroed koop je uiteraard in onze webshop.

Disclaimer

De informatie op deze website is puur voor informatieve doeleinden. Wilt u zelf aan de slag met bijenproducten neem dan contact op met een apitherapeut voor een vakkundig natuurgeneeskundig advies.

MENU