Bijenwas

Wat is bijenwas?

Bijen zijn de enige ons bekende levende wezens, die de bouwstof voor hun behuizing met hun eigen lichaam produceren. Voor de productie is veel honing nodig: voor 1 kilo was gebruiken de bijen tussen de 8 en 13 kilo honing! De vertering en verbranding van de honing levert een hoge lichaamstemperatuur op, wat de jonge werksters in staat stelt kleine wasflinters uit te zweten uit de wasklieren aan de onderkant van hun achterlijf. Het bouwen van raat is een collectieve bezigheid, waarbij de werksters intensief samenwerken. De was neemt vanwege zijn chemische structuur en de warmte de zeshoekige raatstructuur aan. Het fascinerende hieraan is, dat de bijen met een minimum aan materiaal de ruimte optimaal benutten, zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van de raat.

De bijen gebruiken was naast voor het bouwen van de raten ook voor het verzegelen van broed- en honingvoorraadcellen én voor het maken van koninginnencellen. Bijenwas is daarom zeer belangrijk voor het bijenvolk. Ook in de apitherapie kan bijenwas op uiteenlopende manieren worden gebruikt.

Winning

Wanneer een imker aan zijn of haar bijenkast werkt dan heeft deze vaak was over die wordt verzameld en uiteindelijk wordt gesmolten. De gesmolten was wordt vervolgens gefilterd, waardoor er schone bijenwas overblijft. Deze was kan worden gebruikt binnen de apitherapie. Let er wel op dat je was gebruikt van biologisch of natuurlijk werkende imkers, zodat deze niet met giftige stoffen die in de bijenkast worden gebruikt verontreinigd is.

Inhoudstoffen

Bijenwas bestaat uit meer dan 300 verbindingen. In de tabel hieronder vindt je de voornaamste chemische hoofdgroepen.

Esters (voornamelijk palmitinezuurmyricylester) 65%
Koolwaterstof 14%
Organische zuren 12%

Samen vormen de inhoudsstoffen een stof die fysisch gezien de eigenschappen van een vloeistof heeft. Bij lage temperaturen lijkt bijenwas echter een vaste stof te zijn. Vaste stoffen hebben een vast smeltpunt. Was heeft dit niet. Was wordt bij verhitting geleidelijk aan steeds vloeibaarder. Was lijk hierin op glas. Ook glas is fysisch gezien een vloeistof.

Eigenschappen

  • huidverzachtend en beschermend,
  • antibacterieel,
  • antiviraal,
  • houdt warmte lang vast.
  • verbrandt roetvrij

Bereidingen

Bijenwas wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van kaarsen, maar bijenwas kan ook binnen de apitherapie worden ingezet. Bijenwas kan puur worden gegeten of kan worden gemengd met honing en propolis voor een breder effect. Het laatste heeft vooral bij hooikoorts een zeer goede werking. Vooral ontzegelwas (de bijenwas die met een ontzegelvork verwijderd wordt om honing uit een raam te kunnen slingeren) werkt hierbij goed. Bijenwas is ook zeer goed voor de huid en kan daarom worden toegevoegd aan zalven en crèmes. Tevens is het mogelijk om wikkels en pakkingen met bijenwas te maken. Bijenwas houdt warmte goed vast en warme was kan worden ingezet om de bewegelijkheid van gewrichten te verbeteren. Wikkels en pakkingen van bijenwas worden binnen de ergotherapie gebruikt en kunnen worden ingezet bij reumatische aandoeningen, artritis en gewrichtspijnen.

Daarnaast kan bijenwas worden verwerkt tot oorkaarsen. Een oorkaars is een cilindervormige smalle holle buis van bijenwas. Deze smalle holle buis heet een oorkaars omdat deze rp het oor wordt geplaatst en vervolgens aangestoken. De zachte warmte van de brandende oorkaars geeft een weldadig effect op het oor. Oorkaarsen hebben een zeer positief effect op het oor en de bij- en voorhoofdholtes. Daarnaast werkt een behandeling met oorkaarsen zeer ontspannend. Hierdoor kunnen oorkaarsen zeer breed worden ingezet. Meer hierover vind je onder het kopje ‘toepassingen’ en op de pagina over een oorkaarsbehandeling.

Toepassingen

Bijenwas wordt voor vele doeleinden gebruikt, van kaarsen tot boenwas tot glansmiddel voor drop. Het mooie aan bijenwaskaarsen is dat ze roetvrij verbranden. Dit is voornamelijk van belang voor mensen die aan astma lijden of gevoelige bronchiën hebben.

Het is ook mogelijk om met bijenwas schilderingen te maken. In de encaustic-art techniek worden pigmenten vermengd met hete bijenwas en hars. Dit mengsel wordt vervolgens gebruikt om mee te schilderen. Dit kan met speciale technieken, maar ook intuïtief. Het levert zeer goed houdbare schilderingen op met een transparante kwaliteit: de kleuren worden in dunne laagjes aangebracht en zijn hierdoor transparanter dan normale verf. Voor meer informatie, kijkt u op de pagina over bijenwasschilderen.

Ook binnen de apitherapie wordt bijenwas gebruikt. Inwendig kan bijenwas als kauwwas worden ingezet bij hooikoorts en verkoudheid. Uitwendig kan bijenwas worden gebruikt in crèmes en zalven om de huid te verzachten en te beschermen. In de vorm van wikkels en pakkingen kan bijenwas uitwendig worden ingezet bij alle chronische aandoeningen die baat hebben bij warmte.

Daarnaast kan bijenwas natuurlijk worden verwerkt tot de eerder genoemde oorkaarsen. Vooral kinderen die problemen met de oren hebben en aan ontstekingen in dit gebied lijden vinden een behandeling met oorkaarsen zeer prettig. Oorkaarsen zijn ook een weldaad voor mensen die aan veel lawaai blootgesteld worden of veel stress hebben. Oorkaarsen kunnen worden ingezet bij verschillende problemen in het keel-neus-en-oorgebied. Ze bieden verlichting bij onder andere:

  • hoofdpijn,
  • druk op het oor
  • slaapproblemen
  • verkoudheid
  • chronische bijholte problemen,
  • allergische rhinitus, sommige vormen van tinitus,
  • een overvloed aan oorsmeer of te hard oorsmeer,
  • stress,
  • lymfeproblemen bij het oor,
  • oor- en bijholteontstekingen die baat hebben bij warmte,
  • water in het oor.

Waarschuwing!

Heb je last van medische klachten en/ of wil je zelf met bijenprodcten aan de slag? Dan adviseren wij contact op te nemen met een apitherapeut voor een natuurgeneeskundig consult.

Bijenwas kopen

Ben je op zoek naar bijenwas van goede kwaliteit? Koop bijenwas in onze webshop.

MENU