Wat is bijenbrood?
Met bijenbrood worden de in de raat opgeslagen bijenpollen bedoeld. Wanneer bijen met pollen in de kast of korf aankomen, zoeken ze een lege cel in de buurt van het broednest om het stuifmeel in te doen. De huisbijen nemen het verdere werk over. Zij mengen de pollen met klierafscheidingen en honing, kneden alles goed en stampen deze mix in de raatcellen vast. Ter conservering worden de cellen vaak met een laagje honing afgesloten.
In de raatcellen ondergaan de pollen een melkzuurfermentatie en wordt nu ‘bijenbrood’ genoemd. Door dit proces wordt de houdbaarheid van de bijenpollent verhoogd, de vertering van de pollen verbeterd en hiermee de voedingswaarde voor de bijen verhoogd. De op deze wijze opgeslagen pollen zijn ook voor mensen bijzonder waardevol en licht verteerbaar.
Winning
In Nederland is de oogst van bijenbrood niet gebruikelijk. De in de vakhandel aangeboden producten stammen meestal uit Oost-Europa of Frankrijk. De oogst van bijenbrood is moeizaam, maar de moeite waard. Men kan de gefermenteerde pollen met behulp van een speciale lepel uit de cellen halen. Dit is een zeer tijds- en arbeidsintensieve manier van werken.
Makkelijker is de oogst van bijenbrood uit onbebroedde raten, die bij een pollenoverschot uit de volkeren genomen kunnen worden. Hierbij worden, na het kort maken van de uitstekende celwanden, de met pollen gevulde cellen met een spatel tot de middelste wand verwijderd, gemengd met honing en goed geroerd met een mixer. Het zo verkregen honing-was-pollenmengsel wordt in glazen afgevuld.
In Oost-Europa gebruikt men een speciale machine om bijenbrood mee te oogsten. Men stopt bevroren raten in de machine. Door middel van luchtstroom scheid de machine de raat van het bijenbrood. Het bijenbrood wordt opgevangen in een bak en vervolgens 2-3 dagen op 40 graden gedroogd. Zie voor meer informatie de onderstaande video.
Inhoudsstoffen
In wezen bevat bijenbrood dezelfde inhoudsstoffen als bijenpollen. Echter, door de bereiding van de bijen worden bepaalde toevoegingen gedaan en bepaalde stoffen omgezet. Binnen de apitherapie wordt er vanuit gegaan dat tijdens de bereiding van de bijen de inhoudsstoffen uit het stuifmeel vrij worden gemaakt, zodat ze beter kunnen worden opgenomen door onze stofwisseling. Bijenbrood bevat:
Koolhydraten | 30-50% |
Proteïnes | 5-40% |
Organische zuren | 5% |
Nucleïnezuur | 2% |
Etherische oliën, Flavonoïden | |
Vitamines en sporenelementen | |
ca. 1000 enzymen | |
Hormone (ß-estradiol en oestron) |
Zie voor meer informatie de pagina over bijenpollen.
Eigenschappen
Bijenbrood heeft dezelfde eigenschappen als bijenpollen:
- Algemeen ondersteunend hoogwaardig voedingssupplement
- Ondersteunen de lever
- Versterken het zicht
- Verbeteren de vetstofwisseling
- Leveren essentiële aminozuren (ook bij verminderde eetlust na ziekte kan hiermee in de eiwitbehoefte voorzien worden)
- Verbeteren concentratie-, prestatie- en leervermogen
- Versterken het immuunsysteem
- Ondersteunen het urogenitaalsysteem, in het bijzonder de prostaat
- Stimuleren de vertering (bij verstopping of na het eten)
- Goede verzorging met vitaminen en sporenelementen
- Remt de eetlust tot 20% en is hiermee een prima afslankmiddel
- Vermindert symptomen van de menopauze
Toepassingen
Bijenbrood is vooral aan te raden wanneer pollen niet goed verdragen worden. Voor de rest zijn de indicaties hetzelfde als bij bijenpollen. Bijenbrood kan zonder verdere bereiding opgegeten worden. Het is zeer geschikt voor kinderen, die het als kleine bonbons kunnen eten. Ook kan het gemengd worden met honing.
Bijenbrood kopen
Ben je op zoek naar bijenbrood? Bijenbrood koop je in onze webshop. Bekijk het assortiment aan producten met bijenbrood en bijenpollen – stuifmeel.
Waarschuwing
Let op! De informatie op deze webpagina is puur informaties bedoeld. Heb je klachten en wil je gebruik maken van de kracht van bijenproducten? Neem dan contact op met een apitherapeut voor een deskundig natuurgeneeskundig advies.