Apitherapie Vervolgopleiding

Zo gegrepen door de apitherapie dat je het graag op natuurgeneeskundig vlak wilt gaan inzetten, bijvoorbeeld in een eigen praktijk? Of je wilt gewoon nog meer weten over het succesvol inzetten van apitherapie? Deze vervolgcursus bereid je voor op het vak als apitherapeut. We zullen in deze cursus uitgebreid kijken naar het te doorlopen behandelingsproces en de mogelijke behandeling van aandoeningen en klachten van de spijsvertering, longen, huid, urinewegen, geslachtsorganen, hart- en bloedvaten en bewegingsapparaat. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al een aardige basis in de apitherapie en de werking van de verschillende bijenproducten hebben gelegd, bijvoorbeeld door het volgen van de apitherapie basisopleiding of apitherapie e-cursus.

Let op: Wil je apitherapie toepassen als natuurgeneeskundig therapeut? Dan is het volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) noodzakelijk te beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering. In de meeste gevallen wordt hiervoor een cursus medische basiskennis vereist. Wij adviseren sowieso een dergelijke cursus te volgen om een goede basis te leggen voor het therapeutschap.

Inhoud van de apitherapie opleiding

De apitherapie vervolgopleiding bestaat uit 9 lesdagen waarbij we in zullen gaan op het succesvol inzetten van apitherapie bij verschillende aandoeningen. We zullen tijdens deze lesdagen het proces van een natuurgeneeskundige behandeling door middel van apitherapie doorlopen. Hierbij zullen we uiteenlopende behandelplannen gaan bespreken. Om het succes van de behandeling te vergroten zal er naast de apitherapie ook aandacht zijn voor aanvullende diagnostische methoden, gezonde/ passende voeding, kruidengeneeskunde (fytotherapie) en Traditionele Chinese Geneeswijzen. Hieronder vind je een overzicht van de inhoud van de verschillende lesdagen.

Algemeen

Apitherapeut worden? Het doel van de apitherapie vervolgopleiding is het leren inzetten en toepassen van apitherapie als therapeut of in een natuurgeneeskundige praktijk. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. De theorie over het inzetten van de bijenproducten volgens apitherapeutische en natuurgeneeskundige richtlijnen is gebaseerd op zowel wetenschappelijk bewijs als empirische kennis. De praktijk bestaat uit het ontwikkelen van een apitherapeutische behandelmethode, waarbij ook andere natuurgeneeskundige behandelwijzen een rol kunnen spelen. De nadruk zal hierbij liggen op het ontwikkelen van een uitgebreide anamnese en een individueel, op de anamnese afgestemd behandelplan.

Lesdag 1: Het apitherapeutisch proces


Tijdens de eerste lesdag zullen we gaan kijken naar het gebruik van apitherapie volgens verschillende methoden en tradities. Daarnaast worden alle onderdelen van een succesvolle behandeling door middel van apitherapie (het apitherapeutisch proces) doorgenomen. Verder werken we aan gespreksvaardigheden, het afnemen van een anamnese en het ontwikkelen van een anamnese formulier.

Lesdag 2: Spijsverteringsstelsel


De tweede les zal gaan over het spijsverteringsstelsel. We zullen in gaan op de vraag: bij welke klachten je welk bijenproducten of combinatie van bijenproducten kan inzetten. Aan de hand hiervan zullen we voorbeelden bespreken van mogelijke apitherapeutische behandelplannen.
Veel spijsverteringsklachten komen voort uit ondverdraagzaamheden voor bepaalde voeding. En voeding bepaalt voor een groot deel onze gezondheid. Vandaar dat er in deze les ook aandacht zal zijn voor gezonde en passende voeding.

Lesdag 3: Luchtwegen


Luchtwegklachten komen steeds vaker voor. Ook komen er steeds meer mensen met chronische aandoeningen van de luchtwegen. De natuurgeneeskunde en zeker de apitherapie kan bij deze klachten en aandoeningen helpen. Tijdens deze les zullen we bespreken hoe de apitherapie bij luchtwegklachten kan worden ingezet. Zo kunnen bijenproducten bijvoorbeeld inwendig of als inhalatie worden ingezet. Aan de hand hiervan zullen we mogelijke behandelplannen opstellen.

Lesdag 4: Huid


Een apitherapeut heeft veel in huis om ondersteunend te werken bij huidaandoeningen. Zo werken bijenwas, propolis en honing allen zeer gunstig op de huid. Ook bijengif kan vanwege de bloedsomloopbevorderende werking nog wel eens worden ingezet. Ook bij huidklachten wordt in de natuurgeneeskunde vaak het verband gelegd met voeding. Voedingsomstelling blijkt in de praktijk dan ook vaak noodzakelijk in een succesvol behandelplan.

Lesdag 5: Psyche


Bijenproducten kunnen ook bij psychische klachten ondersteunend worden ingezet. Hoe bijenproducten op dit gebied werken is heel mooi te verklaren aan de hand van de Chinese vijfelementen leer. Vandaar dat we tijdens deze les ook in zullen gaan op het toepassen van bijenproducten volgens de Traditionele Chinese Geneeswijzen.

Lesdag 6: Bewegingsapparaat


De apitherapie is zeer breed inzetbaar. Zo ook bij allerlei klachten van spieren, pezen en gewrichten. Het belangrijkste bijenproduct is hierbij waarschijnlijk altijd bijengif, maar ook de andere bijenproducten worden vaak aanvullend ingezet. Tijdens deze les zul je leren hoe de apitherapie bij klachten van het bewegingsapparaat kunnen worden ingezet en welke aanvullende natuurgeneeskundige methodes er zijn om het genezingsproces te ondersteunen.

Lesdag 7: Hart- en bloedvaten

In deze les leer je de uiteenlopende klachten van hart- en bloedvaten(aanvullend) behandelen met apitherapie. Daarnaast speelt voeding hier een belangrijke rol. Tijdens de les zullen we diverse behandelplannen ontwikkelen danwel bespreken om het beste uit je (aanvullende) behandeling te halen.

Lesdag 8: Urinewegen en Geslachtsorganen

Urinewegen en geslachtsorganen worden gezamenlijk ook wel urogenitaalsysteem genoemd. Tijdens deze les zullen we in gaan op de mogelijkheden van apitherapie, eventueel gecombineerd met kruidengeneeskunde. Verschillende behandelopties zullen de revue passeren en op basis hiervan kunnen individuele behandelplannen worden opgesteld.

Lesdag 9: Casusbespreking


Tijdens de laatste lesdag zal de casusbespreking centraal staan. Gedurende de opleiding zal je gevraagd worden om op basis van de opgedane kennis zelf een apitherapeutische behandeling te geven en hierover te rapporteren. We zullen tijdens deze laatste lesdag bespreken hoe dit is gegaan en wat de resultaten waren. We zetten de puntjes op de spreekwoordelijke i!

Overige praktische informatie van de apitherapie opleiding

Data cursusjaar 2020-2021 (onder voorbehoud)

24 september, 15 oktober, 5 november, 26 november, 17 december, 14 januari, 4 februari, 25 februari, 18 maart, 8 april (reservedatum)

Data cursusjaar 2019/2020

29 september Het apitherapeutisch proces
13 oktober Spijsverteringsstelsel
17 november Luchtwegen
15 december Huid
29 september Het apitherapeutisch proces
13 oktober Spijsverteringsstelsel
17 november Luchtwegen
15 december Huid
19 januari
29 september Het apitherapeutisch proces
13 oktober Spijsverteringsstelsel
17 november Luchtwegen
15 december Huid
19 januari Psyche
22 maart Bewegingsapparaat
12 april Hart- en bloedvaten
26 april Urinewegen en Geslachtsorganen
21 juni Casusbespreking

Tijden

Les/ workshopdagen van de opleiding tot apitherapeut zijn van 10.30 tot 16.00 uur.

Leslocatie

Herbiatic
Visdael 8
47533 Kleve
Duitsland (net over de grens tussen Nijmegen en Arnhem)

Kosten

Gehele cursus: 949 Euro (betaling in 3 termijnen mogelijk)

Early bee: Wanneer je je voor 1 juni 2020 inschrijft ontvang je een extra vroegboekkorting van 69 euro. Je betaalt dan slechts 880 euro in plaats van 949 euro.

All inclusive concept

De apitherapie opleiding is op basis van koffie of thee met iets erbij en fruit. Een lunchpakket dient zelf meegenomen te worden.
De lessen zullen worden ondersteund door middel van lesstof. Deze kunnen worden gedownload uit een online omgeving. Daarnaast zullen hier vragen en opdrachten te vinden zijn.

Certificaat

Je ontvangt bij iedere les vragen en opdrachten. Bij een voldoende voor de lesvragen en opdrachten en daarnaast het presenteren van een zelf uitgewerkte casus tijdens de laatste lesdag ontvang je aan het einde van de opleiding een certificaat.

Aanmelden of vragen?

Aanmelden kan via onderstaand online aanmeldformulier. Lees voor aanmelding de Algemene Voorwaarden. Na aanmelding ontvang je van ons binnen twee werkdagen een bevestiging en factuur. Heb je geen bevestiging ontvangen, kijk dan in je spambox. Helaas verdwijnen e-mails hier soms in. Natuurlijk kun je ons ook mailen.

Om het leerproces te ondersteunen werken we met kleine groepjes. De opleiding zal van start gaan bij een minimum aantal inschrijvingen van 8. Er kunnen per jaar maximaal 15 mensen deelnemen aan de opleiding, dus schrijf je snel in! Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

flyer apitherapie vervolgopleiding 2018-2019

Kenniscentrum Apitherapie Bee Healthy (2022)
MENU