Categorieën
Geen categorie

Apitherapie-treffen 2017 (verslag)

Binnen de natuurgeneeskunde is het zeer belangrijk met enige regelmaat bij te scholen en intervisie te houden met je collega’s om zodoende je kennis up-to-date te houden en uit te breiden. Doordat de bijenproducten in het middelpunt van de wetenschappelijke belangstelling staan veranderd de kennis vrij snel. Ook wordt er door therapeuten zeer veel praktische kennis en ervaring opgedaan, met name op het gebied van apitherapeutische behandelprotocollen. Daarom zijn wij op 8 juli 2017 afgereisd naar Noord-Duitsland voor het jaarlijkse MediApis Apitherapie-Treffen. Tezamen met onze Duitse collega’s hebben we genoten van de leerzame en interactieve dag. De kennis die wij tijdens deze dag hebben opgedaan zullen wij uiteraard weer verwerken in ons lesmateriaal. Zo blijft ook ons lesmateriaal altijd up-to-date.

apitherapietreffen

Apitherapeutische behandelprotocollen

In de ochtend hebben we diverse apitherapeutische behandelprotocollen besproken voor uiteenlopende aandoeningen, zoals Ziekte van Lyme, MS, mucoviscidose, neurodermitis, allergieën, goedaardige protaatontsteking en oogbindvliesontsteking. Naast apitherapie was hierbij ook aandacht voor kruiden, voeding en supplementen. Eigenlijk de combinatie die ook wij heel vaak in ons lesmateriaal leggen. Het was zeer leerzaam om hierover te discussiëren met collega therapeuten. En ondanks dat in Duitsland de natuurgeneeskunde meer is geaccepteerd lopen ze ook daar tegen dezelfde soort problemen aan als in Nederland. Hopelijk kunnen we door ons samen sterk te maken deze ooit overwinnen.

Geneeskracht van de grote wasmot

Daarnaast hebben we het gehad over de medicinale eigenschappen van de uitwerpselen van de grote wasmot (Galleria mellonella). Deze kennis komt op dit moment langzaam overwaaien vanuit Rusland en omstreken. In Rusland worden de uitwerpselen van de grote wasmot al tientallen jaren gebruikt bij de meest uiteenlopende aandoeningen. De medicinale eigenschappen en indicaties zien er absoluut veel belovend uit en ook in Duitsland zijn al meerdere zeer positieve resultaten gehaald. Ook wij gaan zeker experimenteren. De eerste uitwerpselen zijn al op hun weg naar ons toe, zodat wij deze verder kunnen verwerken tot natuurlijk geneesmiddel en eigen ervaringen op kunnen doen.

Productkennis

In de middag was er tijd voor productkennis. Ook als imker kun je niet alle producten zelf produceren en zul je je moeten verenigen met andere imkers of bepaalde producten moeten inkopen. Voor een therapeut is het vaak handig als een juiste dosering en een juiste combinatie met andere natuurlijke stoffen of kruiden in een preparaat is gebruikt, zodat je de beste resultaten kut halen. Maar waar vindt je deze producten en preparaten? Dat is nog best lastig. Want ook in de wereld van de apitherapeutische middelen wordt veel gesjoemeld. Informatie van fabrikanten is vaak minimaal en de antwoorden op de vragen die je er stelt zijn onbevredigend. Het is daarom belangrijk af en toe met collega’s uit te wisselen waar goede, gecertificeerde en in een laboratorium onderzochte producten te koop zijn. Ook op onze eigen intervisiedagen komt dit natuurlijk met regelmaat ter sprake.

Bijenkastlucht ervaren

Ook hebben we de imkerij van heilpraktiker Ludger Kordt bezocht. Hier was de mogelijkheid om te genieten van de heerlijke en ontspannende bijenkastlucht. Natuurlijk maken we hier graag gebruik van op zo’n drukke dag.

Api-airbezoek imkerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU