Apitherapie Symposium Nederland

Op 25 januari 2020 vond de tweede editie van het Apitherapie Symposium Nederland plaats. Het was een leerzame en inspirerende dag. Klik verder voor het verslag van de symposiumdag.
Deze dag is geschikt voor zowel imkers als natuurgeneeskundig therapeuten, artsen, verpleegkundigen en andere geïnteresseerden in de apitherapie. Natuurlijk is er de mogelijkheid tot het onderling uitwisselen van informatie en netwerken. Het Apitherapie Symposium zal dit jaar plaats vinden in Horst aan de Maas en duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Click here for english version

Programma 2020

Hieronder vind je het programma. Het programma is onder voorbehoud. Vanwege organisatorische redenen kan het programma worden aangepast. Wij vragen hiervoor uw begrip.

10.00-10.15 uur Opening van het symposium, door: Cyriel Lendfers


Vanaf 09.30 uur is iedereen welkom voor de registratie. Op dit moment is het mogelijk je aan te melden via deze website. Je ontvang van ons dan een e-mailtje met de bevestiging en de betalingsgegevens. Wij hebben slechts beperkt plek, dus meld je snel aan. Wij kunnen niet beloven dat wij nog kaarten aan de deur over hebben.
Rond 10.00 uur zal Cyriel Lendfers het symposium openen met een korte introductie over het doel van het symposium, een korte terugblik op de leerpunten van de vorige editie en het programma van de dag. Cyriel werkt als docent groen aan het Citaverde College en is daarnaast imker en imkerdocent. In 2017 is Cyriel gestart met het aanbieden van bijenluchtsessies ter bevordering van andermans welzijn. “Lekker op adem komen door de bijen” is zijn motto. Bij bijenluchttherapie ademt men de lucht in uit een bijenkast, die ontstaan is bij het maken van honing en andere bijenproducten. Bijenlucht werkt verzachtend bij diverse klachten.

10.15-11.15 uur Wondbehandeling met honing in de huisartsenpraktijk, door: Dr. med. Matthias Holeitner


Wondbehandeling met honing in de huisartsenpraktijk, door: Dr. med. Matthias Holeitner

honing bij wondenDr. med. Matthias Holeitner is huisarts in Zwitserland. Zijn specialisaties zijn traumatologie, kleinchirurgie en apitherapie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Matthias in zijn praktijk veel werkt met honing bij allerhande wonden en abcessen. Tijdens deze lezing zal hij ons meenemen in zijn ervaringen en zijn resultaten. Naast huisarts is Matthias president van de Zwitserse apitherapie vereniging.

11.15-11.30 uur Pauze met koffie en thee

11.30-13.00 uur Voorbeelden gebruik van apitherapie in Nederland,
moderator: Ruby van den Heuvel MSc

 • Zelf behandelen van Lyme, door: Anne Mulder
 • Honing en propolis bij keelontsteking (tonsilitis), door: drs. Melih Oyman


Zelf behandelen van lyme, door: Anne Mulder

Steeds meer mensen worden getroffen door de ziekte van Lyme (inclusief de zogenaamde co-infecties). De impact van deze infecties op mensenlevens kan enorm zijn. Het is een complex ziektebeeld, en wanneer de ziekte eenmaal chronisch is geworden, is het krijgen van een adequate behandeling zeer lastig. Mensen verliezen hun gezondheid, relaties, werk, inkomen, gezin, huis, en soms leidt dit zelfs tot hun (zelfverkozen) overlijden. Een in Amerika ontwikkeld protocol met bijengif geeft mensen hun leven terug op een betaalbare manier. Anne Mulder (zelf patiënt) vertelt hier over tijdens deze lezing.

Honing en propolis bij keelontsteking, door: drs. Melih Oyman

Melih OymanDrs. Melih Oyman is sinds 1989 huisarts. Op dit moment is hij werkzaam in de grote stadspraktijk Medisch Centrum Punt Zuid in Rotterdam. Vanuit zijn werk als huisarts een passie ontwikkeld voor het toepassen van een integratieve geneeskunde en lifestylecoaching. Sinds 1995 werkt hij daarom in de huisartsenpraktijk met acupunctuur. Daarnaast werkt hij met apitherapie, hirudotherapie, cupping en hidjama (hacamat). In zijn vrije tijd is Melih imker en tuinier. Tijdens deze lezing zal hij ons meenemen in zijn resultaten van het toepassen van een mix van honing en propolis bij keelontsteking.

13.00-14.00 uur Lunch (in entreeprijs inbegrepen)


14.00-14.45 uur Workshopronde 1

 • Inleiding Apitherapie, door: Mesut Bayrakdar
 • Bijengif volgens de Japanse Hoshindo traditie, door: Joffrey Deleplanque


Inleiding Apitherapie, oor: Mesut Bayrakdar

ABHealthy>Deze workshop betreft een inleiding in de apitherapie en de mogelijkheden daarbinnen. Er worden verschillende honingmixen voorgesteld voor gebruik in het dagelijks leven. De workshop zal worden gegeven door apitherapeut en imker Mesut Bayrakdar. Mesut werkt voor ABHealthyABHealthyABHealthy in Rotterdam.

Bijengif volgens de Japanse Hoshindo traditie, door: Joffrey Deleplanque

bijengif microsteken Hoshindo Joffrey Deleplanque komt uit België (Wallonië) en werkt hier als natuurgeneeskundig therapeut in zijn eigen praktijk Beefrequency. Hij werkt met bijengif volgens de Japanse Hoshindo traditie, waarbij microsteken worden gebruikt op acupunctuurpunten en de visie less is more van betekenis is. Joffrey zal in deze workshop een introductie geven van de Hoshindo en het gebruik van bijengif volgens deze traditie.

Let op: Workshops lopen parallel.

14.45-15.00 uur Pauze met koffie en thee


15.00-15.45 uur Workshopronde 2

 • Apitherapie in de huisapotheek, door: Janine Roos
 • Praktische demonstratie microsteken volgens Hoshindo, door: Joffrey Deleplanque


Apitherapie in de huisapotheek, door: Janine Roos

Leer hoe de apitherapie kan worden toegepast bij dagelijks ongemakken. Tijdens deze praktische workshop gaat u onder begeleiding van Janine Roos (apitherapeute en herboriste) enkele producten samenstellen voor uw eigen huisapotheek. Janine Roos is oprichtster van het bedrijf lieve roos en grote boom.

Praktische demonstratie microsteken volgens Hoshindo, door: Joffrey Deleplanque

bijengif microsteken Hoshindo Joffrey Deleplanque komt uit België (Wallonië) en werkt hier als natuurgeneeskundig therapeut in zijn eigen praktijk Beefrequency. Hij werkt met bijengif volgens de Japanse Hoshindo traditie, waarbij microsteken worden gebruikt op acupunctuurpunten en de visie less is more van betekenis is. Joffrey zal in deze workshop een demonstratie geven van een behandeling met microsteken volgens de Hoshindo. Uitgangpunt hiervoor is een cliënt met de Ziekte van Lyme. Het volgen van deze workshop is alleen mogelijk in combinatie met de workshop Bijengif volgens de Japanse Hoshindo traditie uit workshopronde 1.

Let op: Workshops lopen parallel.

15.45-16.00 uur Afsluiting van het symposium, door: Cyriel Lendfers


16.00-17.00 uur Meet en greet/ kans tot netwerken


Wil je meer weten over één van de onderwerpen van het symposium of over de apitherapie in het algemeen? Spreek één van onze organisatoren of sprekers aan tijdens de meet and greet.


Druk voor meer informatie over het programma en de sprekers op de verschillende kopjes.

Datum

25 januari 2020

Adres

Industrieterrein Hoogveld Oost
Expeditiestraat 9
5961 PX Horst
NB: Locatie is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Kosten

89 euro

Voertaal

De voertaal tijdens het symposium is Nederlands en Engels.

Aanmelden

Het belooft een interessante dag te worden met sprekers uit binnen- en buitenland. Wij kijken uit naar je bezoek! Onze plaatsen zijn echter beperkt. In totaal kunnen er maximaal 90 mensen deelnemen aan deze dag. Meld je daarom snel aan.

Aanmelding gaat dit jaar via de webshop van BreeBees.

Toekomst

Het is de bedoeling dat het Apitherapie Symposium Nederland een jaarlijks terugkerend en groeiend evenement zal worden, waarbij geïnteresseerden in apitherapie informatie kunnen uitwisselen en elkaar kunnen ontmoeten. Doel van dit evenement is ook het samenbrengen van natuurgeneeskundig therapeut en imker om elkaars wensen met betrekking tot productkwaliteit en de mogelijkheden van imkeren beter te leren kennen.

Mede mogelijk gemaakt door

Het apitherapie symposium Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • Kenniscentrum Apitherapie Bee Healthy
 • Bee Inspired
 • Herbiatic: Haal meer uit de natuur!
 • Bijenluchttherapie
 • Lieve roos en grote boom
 • Beefrequency

Wil je ons ook ondersteunen? Mail ons gerust.

Disclaimer

Meningen, uitspraken en denkbeelden van sprekers en sponsoren die tijdens het symposium worden uitgedrukt zijn van de desbetreffende persoon, bedrijf of instantie en representeren niet per se die van Kenniscentrum Apitherapie Bee Healthy, danwel één van de andere organisatoren.

apitherapie symposium 2020

Kenniscentrum Apitherapie Bee Healthy (2022)
MENU