Categorieën
Geen categorie

Apitherapie Symposium Nederland 2019

Op 10 maart 2019 organiseerden wij het eerste Apitherapie Symposium in Nederland. Het was een gevarieerde dag waarbij we het zullen gaan hebben over de weerslag van apitherapie op de imkerij, de kwaliteit van bijenproducten, de geneeskracht van verschillende bijenproducten en de apitherapie in de (natuur)geneeskunde. Lees ons verslag voor een korte terugblik op deze dag. Op 25 januari 2020 staat de tweede editie op de planning. Bekijk de pagina apitherapie symposium Nederland 2020 voor meer informatie. Of meld je aan voor de nieuwsbrief om automstisch op de hoogte te worden gehouden.

Click here for the english version.

apitherapie symposium 2019

Let op: Hieronder vind je het oude programma van 2019!

Programma 2019

[wptabs type=”accordion”][wptabtitle]13.00-13.15 uur Opening van het symposium[/wptabtitle]
[wptabcontent]Vanaf 12.30 uur is iedereen welkom voor de registratie. Op dit moment is het mogelijk je aan te melden via deze website. Je ontvang van ons dan een e-mailtje met de bevestiging en de betalingsgegevens. Wij hebben slechts beperkt plek, dus meld je snel aan. Wij kunnen niet beloven dat wij nog kaarten aan de deur over hebben.
Rond 13.00 uur zullen wij het symposium openen met een korte introductie over ons, de apitherapie en het programma van het symposium.[/wptabcontent]

[wptabtitle]13.15-14.15 (Apitherapie) imkerij, moderator: Kim Vaessen-Joosten

 • Dilemma’s in de imkerij, Sigrin Schuit
 • Productkwaliteit: Oogsten van schone bijenproducten, Mesut Bayrakdar
 • Bijenluchttherapie als imker aanbieden, Cyriel Lendfers

[/wptabtitle]
[wptabcontent]

Dilemma’s in de apitherapie imkerij, door: Sigrin Schuit

Sigrin SchuitSigrin Schuit is imker. Daarnaast heeft zij de basisopleiding apitherapie afgerond. Zij wil bijen houden voor de apitherapie. Haar vraag is alleen hoe? Hierdoor is ze constant bezig met schipperen tussen praktisch imkeren en het zo natuurlijk mogelijk bijenhouden. Ze wil bijen houden afgestemd op de behoefte van zichzelf en de bijenvolken met de mogelijkheden in de bestaande omgeving. Een omgeving waar niet alleen biodiversiteit een rol speelt, maar ook de bodemvruchtbaarheid en kracht van de natuur. Sigrin zal tijdens het symposium een lezing geven over de dilemma’s in de apitherapeutische imkerij.
Haar avontuur begon als volgt. “Wil jij de twee bijenvolken van je vader hebben, want wij kunnen er niet meer goed voor zorgen”. Ja, natuurlijk was mijn reactie. Tijdens een presentatie over bijenproducten tijdens de basiscursus imkeren werd haar interesse gewekt. Ze heeft zich direct ingeschreven voor de cursus Specialist Bijenproducten en de basiscursus Apitherapie van Bee Healthy Apitherapie. Haar motto is: “Niet luisteren naar de omgeving en gewoon doorgaan met leren imkeren en bijen houden. Het is toch zonde als ik niet weet welke producten bijen waarvoor produceren en hoe ik hiermee hoor om te gaan of kan gebruiken als imker. Misschien richt ik meer schade aan dan de bijenvolken en de natuur mij lief is.”

Productkwaliteit: Oogsten van schone producten, door: Mesut Bayrakdar

imker Mesut BayrakdarMesut Bayrakdar is van Turkse afkomst en is in het jaar 1990 naar Nederland gekomen. Mesut heeft zowel in Turkije als in Nederland verschillende opleidingen en cursussen gevolgd. Hij heeft onder andere een twee jarige procesoperator opleiding binnen 3 maanden met goed gevolg afgesloten. Ook heeft hij diverse cursussen op het gebied van bijen houden, koninginnenteelt en apitherapie gevolgd. Aanstichter is zijn broer, die voor zijn vertrek naar Turkije Mesut heeft gevraagd om zijn bijenvolken over te nemen, op voorwaarde dat hij opleidingen en cursussen zou gaan volgen over het houden van bijen. En dat is precies wat Mesut heeft gedaan. Vanuit zijn interesse voor bijen en de helende kracht van bijenproducten is hij ook bij de apitherapie terecht gekomen! Mesut is imker en geeft apitherapeutische adviezen. Hij heeft een kritische kijk op de imkerij en de natuurgeneeskunde. Hij zal tijdens het Apitherapie Symposium van 2019 dan ook een lezing geven over het oogsten van schone bijenproducten.

Bijenluchttherapie als imker aanbieden, Cyriel Lendfers

Cyriel LendfersCyriel Lenfers zal ons tijdens het symposium een lezing geven over het aanbieden van bijenluchttherapie. Cyriel is in 2017 gestart met het aanbieden van bijenluchtsessies ter bevordering van andermans welzijn. In 2018 heeft hij in Carbon6 in Heerlen een speciale inhalatieplek opgericht. “Lekker op adem komen door de bijen” is zijn motto. Bij bijenluchttherapie ademt men de lucht in uit een bijenkast, die ontstaan is bij het maken van honing. Bijenlucht werkt verzachtend bij diverse klachten.

[/wptabcontent]

[wptabtitle]14.30-14.45 uur Pauze met koffie en thee
[/wptabtitle][wptabcontent][/wptabcontent]

[wptabtitle]14.45-16.00 uur Apitherapie in de geneeskunde, moderator: Ruby van den Heuvel MSc

 • Apitherapie in de huisartspraktijk, drs. Melih Oyman
 • Apitherapie in de natuurgeneeskunde, Ruby van den Heuvel MSc

[/wptabtitle]
[wptabcontent]

Apitherapie in de huisartspraktijk, door drs. Melih Oyman

Melih OymanDrs. Melih Oyman is huisarts in de grote stadspraktijk Medisch Centrum Punt Zuid in Rotterdam. Melih is huisarts sinds 1989. En heeft vanuit zijn werk als huisarts een passie ontwikkeld voor het toepassen van een integratieve geneeskunde en lifestylecoaching. Sinds 1995 werkt hij daarom in de huisartsenpraktijk met acupunctuur. Daarnaast werkt hij met apitherapie, hirudotherapie, cupping en hidjama (hacamat). In zijn vrije tijd is Melih imker en tuinier.

Apitherapie in de natuurgeneeskunde, door: Ruby van den Heuvel MSc

Ruby van den HeuvelRuby van den Heuvel Msc is natuurgeneeskundig therapeut en docent. Haar passie voor de natuurgeneeskunde is ontstaan vanuit eigen gezondheidsklachten. In haar eigen zoektocht heeft zijn verschillende opleidingen, cursussen en workshops gevolgd en geeft de opgedane kennis inmiddels graag op haar eigen manier door. Ruby’s hoofdbehandelmethode is apitherapie. In eerste instantie zag zij de apitherapie meer als aanvulling op haar fyto- en aromatherapeutische kennis, maar de praktijk leerde dat de apitherapie vaak de meest eenvoudige en krachtige effecten liet zien. Naast apitherapie werkt zij in haar holistische natuurgeneeskundige praktijk met kruiden (fytotherapie), voeding, orthomoleculaire geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde. Tijdens het Apitherapie Symposium 2019 zal Ruby vertellen over de rol die de apitherapie, als spin in het web, binnen de natuurgeneeskunde zal kunnen vervullen. Ook zal zij de luisteraar deelgenoot laten uitmaken van een aantal van haar succesvolle natuurgeneeskundige ervaringen met de apitherapie. [/wptabcontent]

[wptabtitle]16.00-16.15 uur Afsluiting
[/wptabtitle]
[wptabcontent][/wptabcontent]
[wptabtitle]16.15-17.00 uur Netwerkborrel met een drankje en een hapje
[/wptabtitle]
[wptabcontent]Wil je meer weten over één van de onderwerpen van het synposium of over de apitherapie in het algemeen? Spreek één van onze sprekers aan tijdens de borrel. Uiteraard wordt deze volledig verzorgd met een hapje en een drankje. [/wptabcontent]
[/wptabs]
Druk voor meer informatie over het programma en de sprekers op de verschillende kopjes.

Datum

10 maart 2019

Adres

Nederlandse Bijenhoudersvereniging
Grintweg 273
6704 AP Wageningen

Kosten

40 euro

Aanmelden

Het belooft een interessante middag te worden met sprekers uit binnen- en buitenland. Wij kijken uit naar je bezoek! Onze plaatsen zijn echter beperkt. In totaal kunnen er maximaal 60 mensen deelnemen aan deze dag. Meld je daarom snel aan.

Toekomst

Het is de bedoeling dat het Apitherapie Symposium Nederland een jaarlijks terugkerend en groeiend evenement zal worden, waarbij geïnteresseerden in apitherapie informatie kunnen uitwisselen en elkaar kunnen ontmoeten. Doel van dit evenement is ook het samenbrengen van natuurgeneeskundig therapeut en imker om elkaars wensen met betrekking tot productkwaliteit en de mogelijkheden van imkeren beter te leren kennen.

Mede mogelijk gemaakt door

Het apitherapie symposium Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • Bee Healthy Apitherapie
 • Bee Inspired
 • Herbiatic: Haal meer uit de natuur!
 • Nederlandse Bijenhoudersvereniging
 • Bijenluchttherapie
 • Kruiden op zolder
 • GoldenBee

Wil je ons ook ondersteunen? Of wil je een bijdrage doen in de goody bag om jouw bedrijf aan het Nederlandse publiek te presenteren? Mail ons gerust.

Disclaimer

Meningen, uitspraken en denkbeelden van sprekers en sponsoren die tijdens het symposium worden uitgedrukt zijn van de desbetreffende persoon, bedrijf of instantie en representeren niet per se die van Bee Healthy Apitherapie.
 

apitherapie symposium nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU