Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/deb126723/domains/bee-healthy-apitherapie.nl/public_html/pages/wp-content/plugins/addon-so-widgets-bundle/cmb/init.php on line 746
Kenniscentrum Apitherapie Bee Healthy | Apitherapie en Bijenproducten Summerschool -  Bee Healthy

Apitherapie Summerschool

De bijenkast bevat meer dan alleen honing. Sterker nog, de verschillende bijenproducten vormen samen een volledige alternatieve apotheek. Het inzetten van bijen en bijenproducten ter bevordering van gezondheid en welzijn wordt apitherapie genoemd. Wil je intensief ingaan op de apitherapie en de werking van bijenproducten? Dan is onze apitherapie summerschool wat voor jou!

Deze apitherapie summerschool is geschikt voor iedereen die meer wil weten over apitherapie en de oogst, winning en werking van verschillende bijenproducten. Wij denken aan mensen die bijenproducten willen integreren in een gezonde levensstijl, mensen die de voorkeur geven aan het gebruik van natuurlijke middelen als ‘medicijn’, imkers met interesse in apitherapie (of die bijvoorbeeld bijenproducten verkopen en hier graag een gefundeerd verhaal bij vertellen) en (natuurgeneeskundig) therapeuten die bijenproducten inzetten of willen inzetten in hun eigen praktijk.

Heb je na het lezen van deze webpagina nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Inhoud van de apitherapie summerschool

De apitherapie summerschool bestaat uit 5 intensieve lesdagen, waarbij iedere keer andere bijenproducten zullen worden besproken, andere apitherapeutische producten zullen worden gemaakt en behandelingsmogelijkheden zullen worden gedemonstreerd. Naast de theorie- en praktijklessen ontvang je uitgebreid online lesmaterialen en toegang tot onze intervisiegroep. Hieronder vind je een kort overzicht van de inhoud van de summerschool en de verschillende dagen.

Algemeen

Het doel van de apitherapie summerschool is het succesvol leren inzetten en toepassen van de geneeskrachtige bijenproducten bij (alledaagse) problemen, klachten en ongemakken. Uiteraard is hierbij ook oogst, winning en kwaliteit van bijenproducten belangrijk om in het oog te houden. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Om de werking van de bijenproducten te verklaren, zullen we in gaan op de inhoudsstoffen van de bijenproducten en het wetenschappelijk onderzoek dat naar bijenproducten is gedaan. De theorie over het inzetten van de verschillende bijenproducten volgens apitherapeutische richtlijnen, zoals in deze opleiding wordt doorgegeven, is gebaseerd op zowel empirisch bewijs als de laatste stand van de kennis binnen de wetenschap. De praktijk bestaat uit het maken van apitherapeutische producten of uitvoeren van apitherapeutische behandelingen die in het dagelijks leven bij diverse ongemakken kunnen worden ingezet. Het gehele lesprogramma is gericht op het zelf ervaren van de bijenproducten! De summerschool wordt afgesloten met een thuisexamen.

Dag 1: Introductie in de Apitherapie en het inzetten van Bijengif


De eerste dag van de apitherapie summerschool zal een kennismaking met de apitherapie zijn. We gaan in op de vraag wat apitherapie is, hoe deze stroming binnen de complementaire en alternatieve geneeswijzen is ontstaan, hoe het werkt en waarvoor het allemaal kan worden ingezet. Veel mensen in Nederland denken helaas nog dat apitherapie enkel bestaat uit therapie door middel van bijensteken. Tijdens deze eerste les zullen we daarom ook in gaan op het inzetten van bijengif.

Dag 2: De genezende kracht van Honing en Bijenwas


Honing en bijenwas worden vaak gezien als twee aparte bijenproducten. Wanneer we dit echter eten in de vorm van raathoning gaat het nog maar om 1 product. Op deze dag gaan we dieper in op de genezende werking van honing en de toepassingen van honing en bijenwas binnen de apitherapie.

Dag 3: Propolis: Natuurlijk antibioticum uit de bijenkast


Propolis wordt in de bijenkast gebruikt als het beschermingsmechanisme tegen ziekmakende micro-organismen, tocht en vocht. Ook wij mensen kunnen van propolis gebruik maken Propolis wordt met name ingezet als antibiotisch middel. Maar propolis kan nog veel meer. Op deze dag zal verder in worden gegaan op de genezende werking van propolis.

Dag 4: Koninginnegelei en Darrenbroed; bijzondere energie uit de bijenkast


Koninginnegelei wordt in Nederland vaak Royal Jelly genoemd. Op deze dag zullen we in gaan op de bijzondere kracht van koninginnegelei. Een nieuwe ontwikkeling binnen de apitherapie is het gebruik van darrenbroed als vervanger voor het dure en exclusieve koninginnegelei. Ook darrenlarven worden gevoed met een speciaal voedersap dat heel erg lijkt op dat van de koningin.

Dag 5: Stuifmeel in de bijenkast en het inzetten van Bijenkastlucht


Ons lichaam heeft aminozuren nodig voor de opbouw, onderhoud en reparatie van ons lichaam. Wij kunnen deze aminozuren echter vaak niet zelf aanmaken en moeten deze dus opnemen via bijvoorbeeld voeding. Bijenpollen en bijenbrood zijn goede leveranciers van essentiele aminozuren. Bovendien hebben bijenpollen en bijenbrood een algeheel positief effect op de menselijke stofwisseling en kunnen dus bij allerlei problemen en klachten worden ingezet. Op deze dag zullen we in gaan op de geneeskrachtige eigenschappen van bijenpollen en bijenbrood. Heel belangrijk hierin is de desensibilisatie van hooikoorts. Een ander bijenproduct dat ingezet kan worden bij hooikoorts is bijenkastlucht. Vandaar dat ook het gebruik van bijenkastlucht tijdens deze dag zal worden behandeld.

Overige praktische informatie van de apitherapie opleiding

Data zomer 2021

De apitherapie summerschool staat geplant van 19 tot en met 23 juli.

Tijden

Lesdagen van de apitherapie summerschool zijn van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Middagpauze van 13.00 uur tot en met 14.00 uur.

Leslocatie

Herbiatic: Haal meer uit de natuur!, Kleve, Duitsland (net over de grens bij Arnhem en Nijmegen)

Kosten

De kosten voor de gehele cursus (5 lesdagen, inclusief eigen gemaakte producten, online leeromgeving met lesmateriaal, aanvullend materiaal, intervisiegroep en een thuisexamen met certificaat) bedraagt 549 euro.

Concept

De apitherapie sumerschool inclusief koffie/ thee met iets lekkers, water en fruit. Een lunchpakket dien je zelf mee te nemen.

De lessen zullen worden ondersteund door middel van lesstof. Iedereen ontvangt daarom in de maand voorafgaand aan de lesdag een uitgebreid digitaal naslagwerk over het desbetreffende onderwerp.

Daarnaast worden er iedere lesdag apitherapeutische producten gemaakt die je natuurlijk mee naar huis mag nemen en thuis kunt uitproberen! Je ervaringen hiermee horen we natuurlijk graag. Om onderling contact te bevorderen, opgedane ervaringen te delen en zo het leerproces te verdiepen, brengen wij alle studenten samen met oud-deelnemers in een online groep met elkaar in contact.

Certificaat

Na het volgen van de summerschool en een behaalde voldoende voor het thuisexamen, ontvang je een certificaat.

Aanmelden of vragen?

Aanmelden kan via onderstaand online aanmeldformulier. Lees voor aanmelding de Algemene Voorwaarden. Na aanmelding ontvang je van ons binnen twee werkdagen een bevestiging en factuur. Heb je geen bevestiging ontvangen, kijk dan in je spambox. Helaas verdwijnen e-mails hier soms in. Natuurlijk kun je ons ook mailen.

Er kunnen per jaar maximaal 15 mensen deelnemen aan de summerschool, dus schrijf je snel in! Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Kenniscentrum Apitherapie Bee Healthy (2023)
MENU