Als onderdeel van de natuurgeneeskunde richt de apitherapie zich in de eerste plaats op het genezen van mens (en dier) door middel van bijenproducten. Wanneer we de apitherapie echter breder bekijken dan alleen het natuurgeneeskunde aspect dan zien we dat diverse bijenproducten ook uitstekend toepasbaar zijn in de uitwendige persoonsverzorging, persoonsverzorging met bijenproducten dus. Deze apitherapeutische stroming die officieel onderdeel is van de (natuur)cosmeticawereld wordt de apicosmetica (vanuit het Engels: apicosmetics) genoemd.
Apicosmetica
De apicosmetica kan gedefinieerd worden als cosmetica die als werkzame stoffen bijenproducten bevatten. Cosmetica is een verzamelnaam voor middelen ter verhoging van de hygiëne, lichamelijke reinheid en het uiterlijk schoon. Ze zijn onderdeel van het dagelijks leven en worden op verscheidene momenten van de dag voor persoonsverzorging gebruikt. De apicosmetica oftewel de persoonsverzorging met bijenproducten is momenteel erg in opkomst. Steeds meer cosmeticamerken gebruiken bijenproducten, zoals honing, bijenwas, propolis en royal jelly (koninginnengelei) in hun verzorgingslijnen voor huid en haar. Maar ook aan tandpasta, deodorant, zeep en lippenbalsem worden bijenproducten bijvoorbeeld vanwege de reinigende, ontsmettende en/ of verzorgende werking toegevoegd.
Apicosmetica is meer dan honing
De klassieker binnen de persoonsverzorging is honing. Honing wordt vaak verwerkt in gezichtsmaskers vanwege het voedende en rustgevende effect op de huid dat natuurlijk veroorzaakt wordt door het brede scala aan inhoudsstoffen in de honing. Maar honing werkt ook reinigend, bijvoorbeeld in vorm van een zachte peeling en/ of scrub. Daarnaast kan honing worden toegevoegd aan bijvoorbeeld baden, crèmes, lotions en shampoos. De apicosmetica is echter veel meer dan alleen het verwerken van honing tot verzorgingsproduct.
Ook royal jelly (konininginnengelei), bijenwas en propolis zijn kleine wondertjes uit de bijenkast die gemakkelijk (ook in jouw eigen keuken!) kunnen worden toegevoegd aan cosmetica. Royal jelly, dat in het Nederlands eigenlijk koninginnengelei wordt genoemd, werkt sterk anti-aging en kan daarom ook uitwendig worden gebruikt om rimpels tegen te gaan. Bijenwas is een grondstof voor veel crèmes en zalven, omdat het de crème of zalf dik en stabiel maakt. Daarnaast is bijenwas een vet dat zeer verzachtend werkt op de huid en met name aan crèmes en zalven voor een droge en geïrriteerde huid kan worden toegevoegd. Propolis, dat om een of andere reden in cosmetica (misschien om het exclusiever te doen overkomen) ook vaak bijenbalsem wordt genoemd, heeft een sterke antibacteriële en ontstekingsremmende werking en kan daarom worden toegevoegd aan bijvoorbeeld crèmes en zalven voor de onreine en problematische huid.
Waarom kiezen voor natuurcosmetica?
In de eerste paragraaf van dit artikel staat bij natuurcosmetica natuur nog tussen haakjes. Dat komt omdat bijenproducten niet alleen kunnen worden toegevoegd aan verzorgingsproducten die tot stand komen op basis van natuurlijke grondstoffen, maar ook aan verzorgingsproducten waarbij gebruik wordt gemaakt van onnatuurlijke basisstoffen, meestal geproduceerd uit aardolie. Wij zijn van mening dat de enige cosmetica die je huid werkelijk kan voeden de natuurcosmetica is. Deze bevat immers van oorsprong natuurlijke stoffen die vaak gelijk zijn aan de stoffen die zich van nature in bijvoorbeeld onze huid of haar bevinden. Ons lichaam herkent de stoffen uit natuurcosmetica dan ook en kan hier daadwerkelijk iets mee doen. Dit in tegenstelling tot de reguliere cosmetica die gebruik maakt van chemische basisstoffen, zoals minerale oliën, synthetische oliën, chemische emulgatoren (zoals polyethyleenglycol (PEG) en afgeleide stoffen, laureth, patheth en ceteareth), parabenen, organische halogeenverbindingen en formaldehyde. Deze stoffen zijn niet natuurlijk en voor ons dus volledige lichaamsvreemd. Hierdoor kan ons lichaam er ook niks mee, maar worden ze in het slechtste geval wel door ons lichaam opgenomen en vervolgens – juist doordat ons lichaam er niks mee kan – in ons vet of in onze organen opgeslagen. Bovendien is van veel reguliere stoffen uit cosmetica inmiddels bekend dat ze voor allergische reacties kunnen zorgen en/ of kankerverwekkend zijn. Het zou zonde zijn om aan dit soort producten een mooi bijenproduct, zoals honing, propolis, bijenwas of royal jelly, toe te voegen!
Zelf apicosmetica maken
Het maken van natuurlijke cosmetica is niet zo moeilijk als het lijkt. Iedere gewone keuken is hier voor geschikt! Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een paar cosmetische basisstoffen en een thermometer. En het voordeel is dat je precies weet welke producten er in zitten en van de meeste kan inschatten van welke kwaliteit deze waren. Vanaf het voorjaar van 2016 zullen wij een korte opleiding rondom persoonsverzorging met bijenproducten, bestaande uit digitaal lesmateriaal en 3 praktijkworkshops, organiseren, te weten:
- anti-aging gezichtsverzorging met bijenproducten,
- lichaamsverzorging met bijenproducten,
- haarverzorging met bijenproducten,
- doeltreffende mondverzorging.
Meer informatie over de korte opleiding tot apicosmetica specialist vind je op de speciale pagina. Aanmelden of het stellen van vragen kan via e-mail.
Kijk ook op onze inspiratie met bijenproducten pagina voor meer ideeën!